Duivenpoep en gemalen paardentanden tegen kaalheid

Niks mis met kaal. Toch is er in de loop van de geschiedenis heel wat bizars gedaan om haar weer te laten groeien.

Acht verbluffende weetjes over kaalheid. Bij voorkeur tot je te nemen op een strandbedje. Wist je trouwens dat de menselijke man het enige zoogdier is dat massaal zijn haar kan verliezen en dus kaal wordt?  In dit artikel beelden van acteur en fotograaf Yul Brynner die van zijn kale hoofd een unique selling point maakte met een glansrijke carrière als gevolg. Meer succesvolle mannen met stakende haarzakjes vind je hier.

Kiezen voor groei

De Egyptische koningin Cleopatra zag haar haarloze minnaar Julius Caesar liever met haar en liet naar verluidt daarom zijn kale hoofd behandelen met gemalen paardentanden en hertenpoep. Caesar is niet alleen het Latijnse woord voor keizer, maar ook voor kaal.

Duivenstront

Sowieso hebben mannen in de loop van de geschiedenis van alles op hun hoofd gesmeerd tegen kaalheid. De Griekse filosoof Socrates adviseerde urine van de geit. Die andere Griekse wijsgeer, Hippocrates, zag dan weer meer in duivenstront. Poep, mest, groeien… je ziet de gedachtegang.

Kopje thee

In het Victoriaanse Engeland (1837 – 1901) smeerden kalende mannen ook wel koude thee, sinaasappelsap of zelfs terpentijn op hun hoofd om verder haarverlies te voorkomen.

Slaap

De mens heeft hooguit 87% van het haar dat hij of zij kan hebben. De reden: minimaal dertien procent van de haarzakjes die de haren produceren is altijd in ruste.

Dood

Haar bestaat uit het eiwit keratine en is inderdaad dood materiaal. Als dit niet zo was zou je het voelen als je haar geknipt wordt.

Muts

Het is nooit bewezen dat het dragen van een hoed, pet of muts van invloed is op haarverlies. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit het haar beschadigen, maar je wordt er niet sneller kaal door.

Vrouwen

Kaalheid komt zeker niet alleen bij mannen. Vrouwen kunnen om verschillende redenen ook last hebben van dunner wordend haar. Volgens sommige onderzoeken heeft wereldwijd dertig procent van de vrouwen last van een vorm van kaalheid.

Bonding

De spelers van Leeds United hadden tijdens de halve finale van de Champions League 2000/01 tegen Valencia bijna allemaal hun hoofd kaal geschoren. Om de teamspirit te verhogen én omdat dit hen geluk zou brengen. Hierboven zie je Danny Mills in actie. Leeds verloor.

Een aantal van bovenstaande hilarische feitjes is ontleend aan dit uiterst vermakelijke boek