Komt er nog een echte winter? De kabeltrui is er al

De kabeltrui (of visserstrui) is stoer, sensueel en terug van eigenlijk nooit weggeweest. Wij hebben een paar suggesties (in de sale!).

kabeltrui visserstrui camel jas florence pitti

De roomwitte visserstrui werd in de negentiende eeuw geboren in Ierland. Deze Aran sweaters ontleenden hun naam aan de drie Aran Eilanden in de baai van Galway aan de Ierse westkust.

De truien werden gedragen door Keltische clans die elk een eigen, uniek patroon in hun wollen truien breiden. Een verdronken visser was op die manier snel te identificeren, althans zo gaat het romantische verhaal.

kabeltrui visserstrui vissers

Nederlandse vissers die in de tweede helft van de negentiende eeuw in de buurt van Schotland gingen vissen, pikten daar de populaire truien op. Die truien vervingen de kielen die de Nederlandse vissers tot dan toe droegen.

De kabeltruien werden door Ierse vissers gedragen in de oorspronkelijke, roomwitte kleur van de schapenwol. Nederlandse vissers gaven er een kleurtje aan, meestal blauw. Ook hier ontstonden lokale patronen: die op Urk breiden een ruitje in de trui; hun van Enkhuizen een verticale baan.

Richting de tweede helft van de vorige eeuw dook de kabeltrui steeds vaker op in de populaire cultuur. Zie het helwitte exemplaar dat de glad gecoiffeerde Errol Flynn draagt op een fijne publiciteitsfoto uit 1935. Of de gekleurde variant (met kraagje) van Elvis Presley in Jailhouse Rock (1957).

Marilyn Monroe droeg een paarse kabeltrui in Let’s Make Love (1960), een verleidelijke combinatie van sensueel (MM) en stoer (de trui). Maar het was Steve McQueen die de kabeltrui cool maakte door hem te dragen in The Thomas Crown Affair (1968), misschien wel de stijlvolste film aller tijden.

Vanwege de patronen heeft de kabeltrui iets decoratiefs, maar de uitstraling blijft toch robuust en aards, waarschijnlijk vanwege de oorsprong als Ierse visserstrui. Die authentieke achtergrond maakt hem zo interessant. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hij ineens terugkeerde op de Parijse catwalks. 

De grote modemerken hebben de afgelopen tijd flink in ieder geval flink zitten breien, want ze hebben allemaal wel een kabeltrui in de collectie. En waarom ook niet? Je investeert in iets tijdloos; een kabeltrui blijft eeuwig in de mode.

De kabeltrui heeft iets decoratiefs, maar blijft toch robuust

De kabeltrui komt in veel verschillende vormen, met name in kleur en patroon. De Colombiaanse reggaeton-koning J Balvin gooit het over de nogal gele boeg. Maar hij bestaat ook als vest – zie het goede voorbeeld dat een jonge prins William al in 1985 gaf tijdens een bezoek aan Aberdeen met zijn moeder. 

De kabeltrui was sowieso altijd al zijn tijd ver vooruit, want hij is er voor man en vrouw. Is-ie ook voor jou? Wij hebben in ieder geval een aantal opties voor je op een rij gezet. Voor als de temperatuur echt weer gaat dalen.

kabeltrui scotch soda
Een camelkleurige trui met lekker dikke kabels van Scotch & Soda, die ook nog eens in de sale is – nu voor € 59,99.
kabeltrui marc o polo
Grof gebreide trui van Marc’O Polo, maar van een zachte wolmix. Voor de helft van de prijs; nu voor € 159,95. Hij is er ook in het donkergrijs, die is zelfs nog een tientje goedkoper.
kabeltrui H&M
Met slanke kabels van H&M, voor – uiteraard – weinig, ook nog eens in de sale. Hij is er ook in het donkergrijs.
Zuinig bekabeld door Wrangler, afgewisseld met egaal witte banen. Beetje zoet wel: € 44,97 in de sale.
kabeltrui rolkraag col peek cloppenburg
Met rolkraag, van een winkel waar je misschien niet meer zo snel naar toe zou gaan (Peek & Cloppenburg), maar voor € 29,99 in de sale is dit prima kwaliteit.