KAIA in Amsterdam is een moderne take op de Griek

Bij dit Griekse restaurant vind je geen Grieksblauw of Dorische zuilen.

In Nederland kennen we eigenlijk maar één soort Grieks restaurant: de Griek met blauw interieur, een Dorische zuil ergens (on)tactisch geplaceerd en flinke hoeveelheden gyros en ouzo. Daar wilde horecaondernemer Sotiris Evstratiades verandering in brengen. Bij het recentelijk geopende restaurant KAIA in Amsterdam vind je geen Grieksblauw of Dorische zuilen, maar een verrassend goede take op de Griekse eetcultuur.

De Griekse chefs in de open keuken geven een moderne twist aan hun gastronomische eetcultuur. Er zijn hier geen gyros spiesen en fetasalades, maar culinaire gerechten die je idee van Grieks eten doen veranderen. De producten zijn zoveel mogelijk Grieks, duurzaam en biologisch.

Het voorgerecht was verrassend lekker, zeker wanneer je nog niet helemaal zeker bent van wat je moet verwachten. Vooraf at ik gerookte legumes met aardappelschuim, waarvan de Griekse kruiden perfect waren uitgebalanceerd. Mijn tafelgenoot at een carpaccio met gecureerde eierdooier en espresso mayonaise. Hij beweerde nog nooit zo’n malse carpaccio te hebben gegeten; geen luchthartig compliment.

Het hoofdgerecht bestond uit kabeljauw met mandarijnmiso en kool ‘giachni’ (een soort stamppot), en ribeye met als bijgerechten groene salade en aardappelterrine met truffel. Beide gerechten stegen boven de verwachtingen uit en waren goed gepaird met Griekse witte en rode wijnen. Het dessert was een aanrader van de Atheense ober: de chocolade ‘mi-cuit’ met citruscrème en truffel. Een soort next-level lavacakeje dat smaakvol combineerde met het krokantje, al was de truffel niet te herkennen.

Bij het dessert werd een dessertwijn van Vinsanto Santorini geserveerd, die misschien wel als de lekkerste wijn van de avond gold. De druiven van de Vinsanto wijn worden gedroogd in de hete zon op Santorini, waardoor er tijdens het fermentatieproces een redelijke hoeveelheid suiker overblijft. Een perfecte, verwarmende dessertwijn bij het chocoladedessert. Bij de koffie dronken we een glas 12-sterren Metaxa (Ouzo was niet in huis). Voor de niet-wijnliefhebbers staan er op de cocktailkaart een tiental aan creatieve cocktails, waaronder een Negroni met Metaxa.

Het restaurant is geïnspireerd op de cultuur van de Cycladen, waaronder de bekende eilanden Paros, Santorini en Mykonos vallen. Geheel in stijl van de Mykonian vibe is het interieur en de aankleding licht en modern – zéér Instagram proof. De neutrale kleuren en materialen doen een beetje denken aan het tot in de puntjes gestylede huis van Kim Kardashian, maar komen overeen met de rustige aanblik van het eiland Mykonos. KAIA Amsterdam is – zoals gezegd – een verfrissend Grieks restaurant dat de gasten voor even in Griekenland doet wanen.