Het duurde minder dan twee weken voordat Kamala Harris werd benoemd tot presidentskandidaat van de Democratische Partij na het besluit van Joe Biden om af te treden.
En met succes, want het blies de Democratische campagne nieuw leven in, met een recordbedrag van $310 miljoen aan donaties. Haar reis de presidentsnominatie was uniek, beladen, maar ook vol met momenten die handig zijn om te weten als je het nieuws van nu tot aan de verkiezingen in november volgt.
Hieronder zie je een overzichtelijke blik op de carrière van Harris, de gebeurtenissen die haar leven hebben gevormd en hoe ze de eerste zwarte vrouwelijke presidentskandidaat werd. Haar carrièrepad van aanklager tot politicus is gedefinieerd door vele primeurs: ze was de eerste Indiaas-Amerikaanse senator van het land en de eerste vrouwelijke en Zuid-Aziatische procureur-generaal van Californië.
Tegelijkertijd is ze, deels door haar snelle opkomst, voor velen nog een onbekende. De video van Vox hieronder vertelt Harris’ verhaal aan de hand van vier journalisten die haar op verschillende punten in haar carrière hebben gevolgd.
Momentum
Kamala Harris betrad voor het eerst het openbare leven als gekozen officier van justitie van San Francisco. Ze probeerde zich te onderscheiden van haar voorganger, die bekendstond om haar progressieve benadering van criminaliteit, door zichzelf ‘smart on crime’ te noemen. Ze sprak meer klinisch en kwantitatief dan ideologisch. Ze had het over cijfers, niet over ideeën of politiek. Dat zette zich voort in haar volgende rol als procureur-generaal van Californië, waarin ze ideologisch vaak moeilijk te vatten was en terughoudend om politieke standpunten in te nemen. Maar die rol maakte haar ook een bekende naam in Californië, en na zes jaar als procureur-generaal won ze de Amerikaanse Senaatsrace van de staat.
Harris werd al snel een bekende senator, maar niet vanwege toespraken of beleid. In plaats daarvan werd ze beroemd als de belangrijkste kruisverhoorder van de Democratische Partij in de Senaat, waar ze Trump-regeringsfunctionarissen stevig ondervroeg.
Als vicepresident had Harris moeite om een rol in de regering te vinden. Biden gaf haar een weinig benijdenswaardige taak: het oplossen van de ‘grondoorzaken’ van ongedocumenteerde immigratie naar de VS. Het was noch haar vakgebied, noch haar ideologische sterke punt, en na een rampzalig tv-interview trok ze zich wat terug uit het publieke debat. Maar nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus had vernietigd, veranderde er het een en ander. Harris had een expertise en autoriteit die Biden ontbeerde, en ze werd de woordvoerder van de regering over het onderwerp, waarbij ze haar stem en voet aan de grond kreeg bij het grote publiek.
Nu ze het enthousiasme van de Democratische Partij heeft gevangen, is er momentum in de race tegen Donald Trump. Druk hieronder op play en je kunt, geheel onderlegd, weer meepraten.