Kamille: daar krijg je een boost van

De positieve werking ervan op je gezondheid is al eeuwenlang bekend.

Kamillethee heeft een zachte, wat weeïge bloemige smaak. Daar moet je van houden. Toch maar even doorzetten, want het zit boordevol antioxidanten en levert heel wat onverwachte gezondheidsvoordelen op. Uit onderzoek blijkt dat je immuunsysteem er echt een flinke boost van krijgt.

De kamilleplant is afkomstig uit Zuid-Europa, maar tegenwoordig vind je ze ook in delen van Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Kamille houdt van zonnige open plekken.

De thee wordt gemaakt van gedroogde kamillebloemen. Er zijn vele soorten kamille. In thee worden meestal Duitse kamille (Matricaria Recutita) en de Romeinse kamille (Chamaemelum Nobile) gebruikt.

Kamillethee is goed voor je gezondheid. Deze bron van antioxidanten helpt een breed scala aan kwaaltjes op te lossen. En je huid kan ervan opknappen.

De rem erop

Tandpijn, pijn door infecties, artritis: Het drinken van kamille blijkt een gunstige uitwerking te hebben op deze kwalen door de ontstekingsremmende eigenschappen én het vermogen pijn te verminderen.

Kalm aan

Kamillethee bevat geen cafeïne dat je slaappatroon kan verstoren. Je kunt er dus gerust ’s avonds een kop van drinken. Bovendien heeft kamille van nature een kalmerende werking. Twee vliegen in een kamilleklap dus.Van dat kalmerende effect kun je ook profiteren als je een hectische week voor de boeg hebt. Of als je tot rust wil komen na een spannende dag. Kamille zou zelfs kalmerend werken op het maag-darmgebied, waardoor je voedsel makkelijker verteert.

Stomen maar

Old school, maar effectief: Je kunt heel goed mee stomen met kamille om zo je neus te openen bij een griep of verkoudheid. Zo pak je dat aan: Leg een theezakje of een handje losse kamille in een kom, giet er heet water over. Hou je hoofd erboven en gebruik een handdoek als tent. Laat zo tien minuten lang de vrijkomende dampen op je inwerken. Bijkomend voordeel: ook je huid staat nu ‘open’ waardoor je erna eventuele mee-eters en met talg verstopte poriën makkelijk leeg kunt drukken.

Meer anti-griep adviezen vind je hier en hier.