Bij Kantien in Utrecht vind je verrassende gerechtjes en goedgekozen wijnen

Een underdog-restaurant in Utrecht.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Op zoek naar een knus restaurant met creatieve gerechten, gezellig personeel en een goede drankkaart? Dan zit je bij restaurant Kantien in Utrecht aan het juiste (nieuwe) adres. In de zomer verhuisde restaurant Kantien van de Ravellaan in Kanaleneiland naar De Veilinghavenkade, iets dichterbij het Centraal Station en met uitzicht op de haven. Toch is het geen restaurant waar je zomaar tegenaan loopt, aangezien het niet exact in de binnenstad ligt. Als je er dan toch bent beland, is het een fijn ingericht restaurant. Met een open keuken, grote ramen en veel planten.

Het menu van Kantien wisselt regelmatig. Het is een mix van veel groente- en visgerechten, maar ook de paar vleesgerechten zijn goed. De gerechtjes zijn creatief en vernieuwend. Zo waren er op het moment dat ik er at spruitjes met stroop en Japanse mayonaise, die een knapperig, gekarameliseerd laagje hadden. Als mijn moeder spruitjes zo had voorgeschoteld op mijn achtste, had ik ze zonder morren naar binnen gewerkt. Ook het gerecht met heilbot, gepaard met grapefruit, spitskool en een krab-vulling, is goed bijgebleven. De heilbot was zo zacht dat hij praktisch smolt op je tong. Samen met de verfrissende grapefruitsaus en de zoutige krab als vulling in de spitskool was het een hit.

Het dessert van kastanjes en zelfgemaakte boerenjongens was ook noemenswaardig. Het werd opgediend als een stack breakfast pancakes, maar dan met een goede lading boerenjongens. Rozijnen ingelegd in alcohol dus. Een heerlijk dessert, dat ook nog eens ideaal zou werken als katerontbijt (al opent Kantien pas rond het middaguur voor de lunch in Utrecht).

Het wordt aangeraden om op zo’n vier á vijf gerechten per persoon te rekenen en die dan gespreid over de avond te bestellen. Typisch gevalletje shared-dining-concept. De gerechtjes zijn niet groot, zeker niet als je ze met twee personen deelt, maar dat maakt het alleen maar leuker om alle verschillende dingen uit te proberen.

Het knusse doch bijtijdse interieur van Kantien.

Bij ieder gerecht/iedere bestelling wordt er een wijn- of biercombinatie aangeraden, mocht je hier naar vragen. Dat het personeel van Kantien van goede wijnen en bieren houdt is te merken. De focus ligt op de Duitse wijnselectie (waarvan de Riesling wijn en Riesling dessertwijn goed in de smaak vielen), maar er wordt uitgebreid naar een verrassende selectie Nederlandse (natuur)wijnen. Ook leuk: iedere zaterdagmiddag is er een oesterborrel, waarbij je oesters wegslurpt voor 1,75 euro per stuk. Daarbij drink je een Duitse sekt.

Al met al: als je afgaat op prijs-kwaliteit, dan is Kantien een aanrader. De zaak is niet overlopen met centrum-mensen en heeft daardoor een chille vibe. (Nog een pluspunt: parkeren voor de deur is gratis). Langsgaan dus!

Kantien, Veilinghavenkade 59, Utrecht

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder