Herken jij jouw collega?

Van het buitenbeentje tot de dwergwerper. Dit is deel 1 van een tweedelige serie over collega’s die jij vast en zeker ook herkent.

wolf of wall street leonardo dicaprio

De engerd   

Hoe deze man in een leidinggevende functie is gekomen, is een vraag voor werkelijk iedereen op kantoor. Zelf vindt hij zijn leidinggevende rol volledig vanzelfsprekend. Zijn stuitende gebrek aan zelfreflectie leidt tot rollenspellen, peptalks en beoordelingsgesprekken van tenenkrommend niveau. 

Wie? David Brent (Ricky Gervais) in The Office UK

De pispaal

Deze collega streeft geen grootsheid na in het leven, het enige wat hij wil is erbij horen – een wens die helaas nooit vervuld zal worden. De pispaal is – sorry Edgar – eeuwig de lul. 

Wie? Edgar (Kees Prins) in Jiskefet’s Debiteuren, Crediteuren

De dragon lady

Zodra de drakendame over de drempel van het kantoor stapt, verstijft iedereen. Ze is veeleisend, hard en elke vorm van empathie is haar vreemd Ze werkt wel harder dan wie dan ook in het bedrijf.

Wie? Miranda Priestly (Meryl Streep) in The Devil Wears Prada

De doorzetter

Hij gaat van een huis, naar een motel, naar een daklozenopvang, om uiteindelijk in het openbare toilet van een metrostation te eindigen. Maar zijn revanche is zoet. Voor zijn opwaarts mobiele queeste kun je niets anders dan respect hebben.

Wie? Chris Gardner (Will Smith) in The Pursuit of Happyness

De verleidster

Van hoog tot laag windt ze mannelijke collega’s om haar vinger. Ze is de – in kokerrok gehulde – spil die in feite het kantoor sociaal om haar laat draaien.  

Wie? Joan Holloway (Christina Hendricks) in Mad Men

De dwergwerper

Deze chef is zo van zijn eigen onkwetsbaarheid overtuigd dat hij inzake gevoeligheden als diversiteit, inclusiviteit of überhaupt goede smaak maar één reactie kent, namelijk die van De Hele Dikke Middelvinger.

Wie? Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) in The Wolf of Wall Street