Kan(ye) het nog erger? 

Ja, dat kan het zeker. Kanye blijkt niet alleen antisemiet, maar ook fan van – huh? –Adolf Hitler.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 02: (EDITORIAL USE ONLY - For Non-Editorial use please seek approval from Fashion House) Kanye West attends the Givenchy Womenswear Spring/Summer 2023 show as part of Paris Fashion Week on October 02, 2022 in Paris, France. (Photo by Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images)

De Amerikaanse nieuwszender CNN sprak meerdere mensen die in het verleden nauw met Kanye West hebben samengewerkt. Daar rolde een wonderlijke onthulling uit, namelijk dat de man die zich tegenwoordig Ye laat noemen een obsessie heeft voor Adolf Hitler.

De in 1977 in Atlanta geboren rapper wilde ooit een album vernoemen naar de in Oostenrijk geboren Führer. Het bewuste album, dat in 2018 uitkwam, kreeg uiteindelijk de titel Ye.

CNN sprak een voormalige ‘business executive’ tegen wie Kanye tijdens hun gezamenlijke werkrelatie hoog op had gegeven over Hitler. “Hij loofde Hitler door te vertellen hoe ongelooflijk het was dat hij zoveel macht wist te verwerven, en hij [Kanye] vertelde over al de geweldige prestaties die hij [Hitler] en de Nazi-partij hadden bereikt voor het Duitse volk.”

‘I love Hitler, I love Nazis’

Tja.

De bron van CNN is uiteindelijk in onmin vertrokken bij Kanye. Hij kwam een schikking overeen bij zijn vertrek. Die schikking is ingezien door CNN, en daarin staat ook dat Kanye West de beschuldigingen van de collega ontkent.

Die collega vertelt echter ook dat West openlijk sprak over het lezen van Mein Kampf, Hitlers manifest uit 1925 die als blauwdruk gold voor het duizendjarige Duitse rijk. Op zich kun je dat boek ook uit nieuwsgierigheid lezen (niet uit amusement, want het is verdomd saai geschreven), maar Kanye gaf volgens de medewerker wel degelijk blijk van “bewondering” voor het boek en voor de Nazi’s in het algemeen.

Een medewerker van tabloidwebsite TMZ vertelde in de podcast Higher Learning voorts over een interview dat TMZ eerder had uitgezonden. Daarin waren blijkbaar passages weggelaten waarin Kanye zich van zijn antisemitische kant liet zien. “He said something like, ‘I love Hitler, I love Nazis.’ Something to that effect.”

TMZ heeft dat destijds niet uitgezonden.

Heulen met Hitler is sowieso al curieus. Maar misschien is het extra curieus als je, zoals Kanye, Afrikaans-Amerikaans bent, wetende dat met name Hitler en zijn trawanten niet alleen weinig op hadden met joden, maar óók niet met de donkere medemens. Tot Hitlers afgrijzen was het met name Jesse Owens die op de Olympische Spelen in 1936 de show stal. (Vlak voor Tinus Osendarp, de niet al te snuggere Nederlandse topatleet die op zowel de 100 als 200 meter brons won, en zich graag liet claimen door de Duitse nazi’s.)

De onthullingen over Kanye’s obsessie met Adolf Hitler volgen op eerdere misperen van de rapper – reden waarom platforms als Twitter en Instagram al een rem op hem zetten. Naar aanleiding daarvan beslisten ook een aantal zakelijke relaties om de samenwerking met Kanye te beëindigen, laatstelijk Adidas (ook Duits, dus dat ligt extra gevoelig).

Op Instagram kwam Kanye wel met een reactie. Hij reageerde op Ari Emanuel, de – Joodse – media-mogul die eerder opriep om alle banden met Kanye te beëindigen.