De trainer met de platte pet is niet meer

De trainer met de regenjas en de platte pet die PSV de UEFA Cup bezorgde is niet meer. Afscheid van Kees Rijvers (1926 – 2024).

Hij meette slechts 1.65 meter. Zijn uitstraling was dan ook meer die van de gezellige oom – een kwade voetbalcoach ging er niet schuil in Kees Rijvers.

Als voetballer kwam de in Breda geboren Rijvers uit voor NAC, Feyenoord en – heel avontuurlijk voor die tijd – voor Saint Etienne. Hij was een middenvelder die met Abe Lenstra en Faas Wilkes het Gouden Binnentrio vormde in het Nederlands Elftal. Rijvers zou slechts 33 caps verzamelen omdat hij als profspeler van Saint Etienne niet geselecteerd mocht worden door de KNVB, wat ook toen al een aartsconservatieve organisatie was.

Als speler was Rijvers goed, als trainer werd hij legendarisch. Eerst bij FC Twente, waar hij twee Helmondse tweelingbroers tegen het lijf liep, Willy en René van de Kerkhof. Die nam hij mee naar PSV, waar hij in 1972 werd aangesteld als hoofdcoach.

In Eindhoven wordt de naam van Kees Rijvers nog altijd in brons gegoten omdat hij PSV in 1975 naar het landskampioenschap leidde, het eerste sinds 1963. Twaalf jaar is een lange tijd om te wachten op een kampioenschap.

De mooiste keeper van Nederland overleed al in 2011.

Het was een heerlijk team dat Rijvers in Eindhoven smeedde. In 1974 en 1975 wonnen ze de beker, in 1976 en 1978 het landskampioenschap. In dat laatste jaar werd ook de UEFA Cup gewonnen in een dubbel duel tegen het Corsicaanse Bastia.

Van de heenwedstrijd, die volledig verregende, heeft Jacques Tati nog ooit de korte film Bande Annonce gemaakt (ja, de grote Jacques Tati; hij bleek bevriend met de maffiose voorzitter van de Franse club).

Na een doelpuntloos gelijkspel op Corsica, maakte PSV in eigen huis bijna nonchalant korte metten van de Fransen. Willy van der Kuijlen kiezelde eerst met rechts tegen de kruising, vervolgens met links in de hoek; de derde goal in een eclatante 3-0 overwinning.

Kees Rijvers was acht jaar trainer van PSV, nadat hij eerder zes jaar trainer was van FC Twente. Kom daar nog eens om.

In 1981 werd hij bondscoach, waar hij, zo durf ik wel te beweren, de basis legde voor het Europees Kampioenschap van Oranje negen jaar later, in 1988. En altijd was daar dat beeld van een kleine man met een grote uitstraling, in een regenjas en een platte pet.

Op 17 maart 2024 kreeg Kees Rijvers voor aanvang van de wedstrijd PSV – FC Twente een tegel op de Walk of Fame van het Philips Stadion in Eindhoven.

Niemand in het Nederlandse voetbal is zo synoniem met dat silhouet als Kees Rijvers. We gaan ervan uit dat hij zich op audiëntie bij de Grote Bondscoach hierboven, althans, eerst even bij Petrus natuurlijk, ook meldt met een pet op de bol.