Keizerlijke Patek Philippe brengt $6,2 miljoen op

Gedragen door de laatste Chinese keizer in een turbulente tijd.

Een Patek Philippe, gedragen door de laatste keizer van China in een turbulente tijd, is in Hong Kong verkocht voor maar liefst HK$40 miljoen (US$6,2 miljoen). Onder de noemer ‘The Imperial Patek Philippe’, werden 12 kostbare stukken geveild die ooit toebehoorden aan Aisin-Gioro Puyi, de laatste keizer van de Chinese Qing-dynastie. Wiens leven de basis vormde voor de Bernardo Bertolucci-film The Last Emperor uit 1987.

Deze Patek Philippe ‘Reference 96 Quantieme Lune’ werd na een zes minuten durende bied-oorlog verkocht aan een lokale anonieme verzamelaar voor de verbazingwekkende prijs van $6,2 miljoen. Telefonisch om precies te zijn.

De verzamelaar had kennelijk geen zin om het nog een minuut langer te laten duren. Hij vernietigde met zijn laatste bod in één keer het vorige bod met een niet misselijke $1,2 miljoen.

Het veilinghuis is wereldwijd drie jaar bezig geweest om met een team de herkomst te verifiëren. Het 86 jaar oude horloge gaf Puyi ooit aan zijn Russische tolk Georgy Permyakov toen hij na de Tweede Wereldoorlog gevangen zat in de Sovjet-Unie. Het is niet duidelijk hoe het horloge in het bezit van Puyi is gekomen.

Imperial Patek

De verkoop brak drie records: het is het hoogste resultaat ooit behaald voor een dergelijke Patek, het duurste polshorloge ooit in het bezit van een keizer en het meest waardevolle item dat ooit in Azië is verkocht door veilinghuis Phillips.

Het horloge en de bijbehorende artefacten reisden voorafgaand aan de veiling de wereld rond en trokken de aandacht van aanwezigen uit 56 landen. De verzamelaars die deelnamen aan de veiling waren tussen de 25 en 60 jaar oud.

De veiling, gehouden in veilinghuis Phillips Asia in het district West Kowloon, omvatte ook andere objecten die ooit toebehoorden aan de keizer. Zoals een papieren waaier, een notitieboekje en schilderijen op papier van de zwager van Puyi, de laatste van de Qing-dynastie die over China regeerde.

Prince of Egypt

Patek Philippe-horloges worden zeer gewaardeerd door verzamelaars, met ’s werelds duurste horloge dat op een veiling wordt verkocht – een Grandmaster Chime – die in 2019 onder de hamer ging voor $31,2 miljoen.

Het record voor een ‘royalty-horloge’ was voor een Patek Philippe Ref. 1518 uit 1946, van de Egyptische prins Mohammed Tewfik Een Tousson. Die ging vorig jaar bij Sotheby’s voor ruim $9,5 miljoen onder de hamer.