Rallyrijder en driftkoning Ken Block overleden na sneeuwscooter-ongeluk

Block (55) overleed na een ongeluk met een sneeuwscooter in het Amerikaanse Utah.

De Amerikaanse rallyrijder Ken Block en koning van de Gymkhana is maandagmiddag tijdens een rit met een sneeuwscooter in Utah om het leven gekomen, toen zijn machine op hem viel. Block was getrouwd en heeft drie kinderen.

Zijn video’s, die aan elkaar hingen van de eindeloze drifts en rokende donuts achter het stuur van op maat gemaakte en supercharged auto’s, hebben hem tot één van de beroemdste rallyrijders buiten Europa gemaakt.

Het beroemdst werd hij door de zogenaamde Gymkhana-video’s op YouTube. Sinds 2008 hebben zijn video’s meer dan 500 miljoen views opgeleverd. De laatste, die het partnerschap van de Amerikaanse coureur met Audi inluidde na een vijftien jarig huwelijk met Ford, vond plaats op de beroemde Las Vegas Strip. In een elektrische Audi S1. Minder lawaai, maar er was nog steeds net zoveel rook…

Zijn financiële succes kwam als mede-oprichter van skate-schoenenmerk DC Shoes en hij verdiende er miljoenen mee. Aan de sportieve kant begon Ken Block, na skateboarden en snowboarden te hebben beoefend, laat. Pas op 37-jarige leeftijd. In tweeëntwintig WRC-optredens aan het stuur van een Ford, de laatste ter gelegenheid van de Rally de Catalunya 2018. In totaal kwam hij zes keer in de Top 10 terecht, met als beste resultaat een zevende plaats in de Rally Mexico 2013. Hij deed ook mee aan het World Rallycross Kampioenschap in 2016 en 2017.

Zijn team meldde vanochtend het volgende: “Het is met onze diepste spijt dat we kunnen bevestigen dat Ken Block vandaag is overleden bij een sneeuwscooterongeluk. Ken was een visionair, een pionier en een icoon. En vooral, een vader en echtgenoot. Hij zal ontzettend gemist worden.”

Hoog tijd om hieronder nog twee van zijn YouTube-hoogtepunten te laten zien.