Zo geef je je dag een kickstart

Een bruine boterham met kaas. Dat kán natuurlijk. Maar er zijn volop gezondere ontbijtalternatieven.  

Havermout is droog en smaakt goor, maar is heel erg goed voor je. Zoals je hier kunt lezen. Krijg je de graansoort/behangplak écht niet weg, dan zijn er alternatieven die net zo goed voor je zijn. Of zelfs beter. En ze zijn ook wat smakelijker.

Gierstvlokken

Dit graan bevat nog meer mineralen, ijzer en magnesium dan havermout. Daarnaast zit er een whopping twintig procent eiwitten in en wordt het gezien als een alkalisch graan, wat de zuurgraad in je lichaam in evenwicht brengt. Hier lees je meer over lijf, oksel & zuurgraad. Het product bevat van nature geen gluten. De smaak is neutraal.  

Boekweit

Het oeroude boekweit is eigenlijk geen graan. Het is een kruidachtige plant waarvan de vruchten – het zijn een soort korrels – gegeten kunnen worden. Boekweit is er dus als korrel, maar ook als vlokken of meel. Het pseudograan heeft een nootachtige smaak. Ook bevat boekweit veel vitamine B en magnesium én is het glutenvrij. Meestal wordt boekweit als pap bij het ontbijt gegeten. Doe er wat fruit bij om de smaak op te krikken.

Rijstvlokken

Dit zijn gepelde en geplette rijstkorrels. Je kunt ze zo eten of even koken voor gebruik. Heb je een gevoelige maag dan is dit een prima optie voor je, want de vlokken zijn licht verteerbaar. Ook zijn ze rijk aan vitamine. Eet ze ’s ochtends met yoghurt en fruit.

Quinoa

Een andere gezonde ontbijtbasis is quinoa. De voedzame zaden zitten vol ijzer, zink, magnesium en kalium en zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten en vezels. Bovendien glutenvrij en boordevol essentiële aminozuren. Hoewel quinoa lijkt op graan is het dat niet – het zijn de zaadjes uit de pluimen van een Zuid-Amerikaanse plant. De smaak is zacht en neutraal.