Drie dagen lang hetzelfde jasje. Maar wat voor ’n jasje!

De Koude Oorlog-film Three Days of the Condor én de kleding van Redford zijn inmiddels klassiek geworden – en jij kunt er ook zo uitzien (voor die laatste herfstdagen).

Robert Redford in the Movie Three Days of the Condor

Three Days of the Condor is een klassieke Koude Oorlog-thriller. De film kwam uit in 1975, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, die ijskoude vete tussen oost en west waarvan we eigenlijk gedacht hadden dat die nooit meer terug zou keren.

In Three Days of the Condor speelt Robert Redford de rol van Joe Turner, een CIA-kantoorklerk die normaal gesproken de hele dag met zijn neus in de boeken zit, maar door omstandigheden ineens in actie moet komen. Dat gaat hem vrij goed af, al moet hij onderweg wel een dame kidnappen (de onweerstaanbare Faye Dunaway) en een onwaarschijnlijk scherp geklede huurmoordenaar Joubert (Max von Sydow) van het lijf houden.

Robert Redford In 'Three Days Of The Condor'

De premisse: Joe Turner (codenaam: Condor) gaat tijdens de lunchpauze broodjes halen voor zijn collega’s. Via de achterdeur neemt hij een sluiproute naar de broodjeszaak om de hoek. Bij terugkeer op kantoor ziet hij hoe al zijn collega’s zijn vermoord. 

Daarna volgt een onwaarschijnlijk spannende zoektocht naar de motivatie voor deze moorden, door regisseur Sidney Pollack geweldig gedrapeerd onder een benauwende Koude Oorlog-deken. Gelukkig is er ondertussen dus wel die gekidnapte dame, waarna de romantiek verder zijn werk doet.

Three Days of the Condor is suspense en Koude Oorlog-paranoia op z’n best. Het speelt zich hoofdzakelijk af in winters New York (Koude Oorlogsfilms spelen zich altijd af in de winter).

Robert Redfords verschijning in deze film is inmiddels klassiek geworden. Dat is op zich opvallend, want zoals regisseur Sidney Pollack al eens opmerkte: “He wore one outfit through the whole picture.”

De kleding van Robert Redford staat model voor zijn karakter, maar het evolueert ook als zodanig mee. De outfit van Redford in Three Days of the Condor is een klassieke Amerikaanse herfst look. Het visgraatmotief (herringbone) van de blazer geeft hem een toefje Brits en belezen; de lichte spijkerbroek (Levi’s 517 met boot cut) is dan weer typisch Amerikaans.

Joe Turner start als een saaie kantoorbeambte in het kostuum van een docent Maatschappijleer: lichtblauwe, tweeknoops blazer van visgraat-tweed, lichtblauw katoenen overhemd, donkerblauwe trui met boat neck en een wollen stropdas.

In de openingsscène zien we hem naar zijn werk gaan op een Moped (in New York!). Hij draagt ook nog een gebreide sjaal en een dopmuts. Die suffe accessoires zijn nodig om hem als ambtenaar neer te zetten, maar we zien ze niet meer terug in de film. Joe Turner transformeert namelijk van kantoorklerk tot spion.

Robert Redford In 'Three Days Of The Condor'

Die transformatie wordt als het ware aangekondigd als Turner besluit actie te ondernemen. Dat voornemen zet hij in de verf met een subtiele, doch veelzeggende beweging: hij zet de kraag van zijn tweedjasje omhoog.

Later komt er nog een significante speler bij in de vorm van een zwarte peacoat. Die pikt Turner ergens op, waarna hij daar ook onmiddellijk de kraag van omhoog zet. Kassa! De boekenwurm is verworden tot een vindingrijke actieheld die aan het einde van de film zelfs de machtige CIA op de knieën krijgt.

Get the look

 In Three Days of the Condor draagt Robert Redford niet de Rolex Submariner die hij draagt in All the President’s Men (1976) en The Candidate (1972), doch een Doxa SUB300T Sharkhunter, een stalen duikerhorloge.

Bernie Pollack, de broer van regisseur Sidney, was costume supervisor voor Three Days of the Condor. Redford werkte ook met hem voor The Candidate en All the President’s Men.

robert redford pilotenbril
Er is een beroemde achter de schermen-foto van Redford met een gloeiend geile goudomrande pilotenbril, maar die zonnebril is nergens in de film te zien. Waarschijnlijk zijn de scènes waarbij Redford de zonnebril gesneuveld op de montagetafel.