Eind 19e eeuw kwam het poloshirt naar Engeland vanuit India, waar het werd gedragen tijdens de Indiase variant op polo, daar kwam de naam vandaan. (Het Indiase polo werd niet gespeeld op paarden, maar op olifanten.)
Het poloshirt werd almaar populairder in Europa, al kwam dat wel door een afgezant van een andere sport, namelijk door de Franse tennisser René Lacoste. Die bedacht het shirt met de korte mouwen, het kraagje en de knoopjes, gemaakt van een stof die geschikt is om in te sporten.
Het poloshirt is een moderne klassieker waar je veel kanten mee op kunt. Je kunt het dragen bij tja, eigenlijk bij elke gelegenheid. Het hangt er vanaf hoe je het combineert. Hoe draag je het poloshirt?
Met een pak
Hoe Rivièra wil je het hebben? Sjaaltje, zomers pak, polootje. Het poloshirt in bijgaande combinatie is wit, maar je kunt vrijelijk experimenteren met de kleur (denk pastel).
Credits: poloshirt van Lacoste, pak van Drykorn, sjaaltje van Levi’s, bril van Giorgio Armani, schoenen van Sebago
Met dad jeans
De dad-trend is een wonderlijke trend. Waarom zou iemand er uit willen zien als z’n vader? Het is juist de bedoeling dat je je afzet tegen je ouders. Maar soms loont het om wel degelijk te lenen uit de garderobe van je vader – zie de heerlijke jeans van Levi’s met hoge taille. Hiermee gecombineerd (én met horse bit-loafers en een heerlijk gevlochten riem) is de witte polo een klassiek rustpunt. Old school classy.
Credits: poloshirt van Lacoste, broek van Levi’s, riem van Polo Ralph Lauren, vintage 90s loafers van Gucci
fotografie Hans van Brakel >> productie & styling Pieter van Loon >> haar & visagie Danine Zwets >> model Tom & Enno @Republic Men >> assistent fotografie Jelle van Brakel >> met dank aan Hotel de Goudfazant <<
De oorsprong van het poloshirt
René Lacoste was een Franse tennisser die zijn sport bedreef in lange, wijde broeken en overhemden met lange mouwen, net zoals alle andere tennissers van zijn generatie. In de Engelse kou stond Lacoste te rillen; in de brandende Franse zon brak het zweet hem uit. Daar moest iets op gevonden worden. Dus bedacht Lacoste, die van huis uit ingenieur was, een shirt van speciaal geweven stof dat zweet absorbeerde en dankzij een speciale breisteek (petit piqué genaamd) koele lucht doorliet.
De reacties op Lacostes nieuwe poloshirt (hij droeg het voor het eerst in 1926) waren niet mals. Korte mouwen! Een strakke pasvorm! Het conservatieve tennis schudde op haar grondvesten. Binnen de Franse tennisbond gingen stemmen op om Lacoste uit te sluiten van deelname aan toernooien. Dat gebeurde niet. Sterker nog, René Lacoste vond de geschiedenis uiteindelijk aan zijn zijde.