Zo draag je het klassieke spijkerhemd (deel II)

Het spijkerhemd is een moderne klassieker. Maar hoe draag je ’m het beste? Nou, wat dacht je van deze 4 combinaties.

spijkerhemd rood pak ja

Net als corduroy is spijkerstof een stof die oorspronkelijk alleen in werkkleding werd gebruikt. De eerste spijkerbroeken werden in Genua gemaakt. Aan die broeken werd de kleurstof indigo toegevoegd. Zo ontstond de blue jeans, waarbij jeans is afgeleid van de Franse naam voor Genua (Gênes).

Vanuit Europa werd de stof geëxporteerd naar Amerika. Daar kwam de sterke stof goed van pas want het land moest ontgonnen worden door mijnwerkers, cowboys en spoorwegbouwers. Eerst waren er overalls, daarna broeken en vervolgens werden ook overhemden van spijkerstof geïntroduceerd.

Dat spijkerhemd is momenteel een hit in veel collecties. Begrijpelijk, want zo’n hemd geeft je de mogelijkheid om meerdere kanten op te bewegen. Tegen de achtergrond van Hotel de Goudfazant in Amsterdam toont ModMod de veelzijdigheid van dat spijkerhemd. Hoe draag je het, en vooral: hoe combineer je het? Dit is deel 2 van een tweedelige serie.

Met een leren jack

Dit is een huwelijk tussen twee stoere Amerikaanse klassiekers: het spijkerhemd (cowboy) en de leren jack (biker). De toughness van het shirt en het jack wordt gecompenseerd door de tas en door het bovenste knoopje van het overhemd te sluiten. De bril met donker montuur accentueert dat nerdy effect.

Credits: Spijkerhemd van Levi’s, broek van Fillipa K, broek van Uniqlo, schoenen van Calvin Klein, tas van Maeden, bril van Prada

Er zijn meer mogelijkheden voor je spijkerhemd. Kijk hier maar eens.

Onder een rood (!) pak

spijkerhemd rood pak

In principe kun je een spijkerhemd dragen met een pak in elke willekeurige kleur, zélfs (zo wordt hier bewezen) met rood. Sterker nog, de contrasterende kleuren werken versterkend; het rood spat er vanaf.

Er is hier nog een contradictie die goed werkt, en wel in vorm. Zo zit de kraag van het glimmende ondershirt keurig verstopt onder de boord van het spijkerhemd. Die boord van het overhemd ligt echter gedrapeerd óver de revers van het jasje. Dat genereert een flamboyant effect. 

Extra stijladvies: alleen de bovenste knoop van het jasje wordt gesloten, voor een optimaal silhouet.

Credits: Spijkerhemd van Levi’s, ondershirt en pak van Strellson, schoenen van Tommy Hilfiger

Korte geschiedenis van Levi’s

levi strauss

De in 1826 in het Beierse dorpje Buttenheim geboren Oskar Löb Strauß runde in San Francisco een handeltje in duurzame werkkleding. Strauß, die de naam Levi Strauss had aangenomen, had stapels zware canvas meegetoornd naar Californië omdat, zo meende hij, al die goudzoekers tenten nodig hadden om in te overnachten. Dat bleek tegen te vallen, maar Strauss ging niet bij de pakken neerzitten; hij maakte er werkkleding van. Toen de canvasdoeken op waren, vroeg hij zijn broers in New York om hem een flinke lading denim te sturen.

Jacob Davis was een in Letland geboren kleermaker. Die hamerde klinknagels (rivets) in de broeken die Strauss maakte, voor extra versteviging bij met name de zakken. Zo ontstond de term spijkerstof. Het logo van Levi’s benadrukte de sterkte van de stof v: twee paarden die – tevergeefs – een spijkerbroek uiteen proberen te trekken. 

fotografie Hans van Brakel >> productie & styling Pieter van Loon >> haar & visagie Danine Zwets >> model Tom & Enno @Republic Men >> assistent fotografie Jelle van Brakel >> met dank aan Hotel de Goudfazant <<