Ken je klassiekers: Eau Sauvage door Christian Dior  

Deze viriele geur uit 1966 spreekt nog altijd tot de verbeelding van mannen én vrouwen. Geef je innerlijke Alain Delon de ruimte.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Een absolute grootheid als het om mannengeuren gaat is Eau Sauvage van Christian Dior. De originele geur werd gecreëerd in 1966 door de Franse meesterparfumeur Edmond Roudnitska en is de allereerste herengeur van Christian Dior.

Advertentie voor Eau Sauvage uit 1966 door illustrator Gruau

Ondanks het hedendaagse succes van Eau Sauvage verliep de introductie van deze geur niet helemaal zonder horten of stoten.  

De oorspronkelijke geur was houtachtig maar bevatte ook citroen, lavendel, rozemarijn en vetiver. Deze eerste versie kon een consumentenpanel, dat door Dior was samengesteld, bepaald niet bekoren. Als gevolg daarvan werd de formule van Eau Sauvage aangepast. Toegevoegd werden noten van bloemen en een synthetische molecuul met de naam ‘Hedione’.  

Dior aan het werk

Seks

Dior was destijds de eerste die dit Hedione-molecuul gebruikte in zijn mannengeur. Wetenschappers hebben ontdekt dat juist dit molecuul bij vrouwen een gedeelte in de hersenen stimuleert dat verantwoordelijk is voor het vrijlaten van sekshormonen.

Dat verklaart meteen waarom vrouwen zo goed reageren op de geur en hem uiteindelijk ook gingen gebruiken; iets wat de parfumeur Roudnitska al had zien aankomen.

Parfumeur Roudnitska in 1990

Uiteindelijk kregen vrouwen een eigen versie in de vorm van Diorella die in 1972 werd uitgebracht.

Inmiddels zijn er verschillende Eau Sauvage-varianten op de markt: Eau Sauvage Extrême, Eau Sauvage Eau de Parfum en een Eau Sauvage Cologne. Uiteraard is ook in de loop der jaren aan de formule van Eau Sauvage gesleuteld.

Deels omdat bepaalde ingrediënten inmiddels verboden zijn, deels omdat sommige bestanddelen vervangen zijn door goedkopere varianten. Doodzonde, maar de geur is nog steeds heel genietbaar.

Delon

Als boegbeeld voor de geur zijn in de loop de jaren Franse sterren zanger Johnny Hallyday en voetbalicoon Zinédine Zidane gerekruteerd.

Acteur Alain Delon zelfs tweemaal: eenmaal in 1966 bij de lancering. Hij was toen 31 en nam de film La Piscine op in Saint-Tropez, een broeierig zomerdrama met zijn toenmalige verloofde Romy Schneider (zie openingsbeeld).

Een tevreden roker is geen onruststoker?

Dezelfde foto dook weer op als campagnebeeld in 2015. Al was de sigaret uit het oorspronkelijke beeld inmiddels weggeshopt.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie