Wat draagt Ali B. naar de rechtbank

Heeft de rapper, die alle beschuldigingen ontkent, de buitenkant van zijn verdediging op orde?

ali b rechtbank

De langverwachte rechtszaak tegen Ali B, die twee dagen duurt, begint vandaag in Haarlem. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, onder wie een ex-kandidaat van The Voice of Holland en zangeres Ellen ten Damme.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie duurde zo’n 2,5 jaar. Die periode, zo vertelde de rapper onmiddellijk in de rechtbank, is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Hij dacht dat het beter voor zijn familie zou zijn als hij niet meer leefde.

De inhoudelijke behandeling van de zaak daargelaten, wat trek je aan naar de rechtbank? Hoe vertoon je op de Dag des Oordeels, een dag waar je 2,5 jaar op hebt moeten wachten. We weten allemaal nog de reactie die Thijs Römer opriep na de behandeling van zijn zaak dit voorjaar. Römer maakte de fout een donkere zonnebril op te zetten bij het verlaten van de rechtbank. Dat leverde hem bij de buitenwacht weinig sympathie op, de zonnebril communiceerde eerder arrogantie dan camouflage.

In Amerika, waar sommige rechtszaken live op tv worden uitgezonden, trekken de meeste verdachten een pak aan en stroppen ze een das om, ook al zie je aan de heren af dat ze normaal gesproken nóóit in een pak en een das lopen. Dat heeft toch altijd iets verwarrends, een man met een nektatoeage boven zijn stropdas. Je krijgt het idee dat zo’n man de zaak aan het belazeren is; onder het keurige uniform schuilt een boze boef.

Het is beter om de dresscode te hanteren die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt: come as you are. Anders gezegd: trek kleding aan die je normaal gesproken ook draagt, kleding waarin je je prettig voelt. Je zit tenslotte in een omgeving die al unheimisch genoeg is, dan moet in ieder geval je kleding vertrouwd voelen.

Ali B. droeg kleding zoals we hem vaak zagen dragen als jurylid van The Voice of Holland: een wit T-shirt met een los zomerjasje. Dat jasje was van dunne stof, en dat was maar goed ook. Even dachten we dat het een groen bomberjack betrof, maar daar is het jasje te dun voor. Gelukkig maar, want een stoer bomberjack in legergroen zou het tegenovergestelde communiceren van wat je zou moeten communiceren. Zo’n groen bomberjack associeer je met agressieve skinheads, niet met een alles ontkennende verdachte.

De lichte broek van sweatstof was comfortabel gedacht (ideaal voor een hele dag zitten in de rechtbank), maar netjes genoeg om niet als trainingsbroek te worden gerecenseerd. Niet dat het een belediging is van het ambt, maar rechters houden er niet van als je je kleedt alsof je naar de sportschool gaat. 

De schoenen van Ali B. zijn wel sportief: witte Nike-trainers met een blauwe swoosh. Maar op het oog zijn ze nieuw (want spierwit) en tja, iedereen draagt tegenwoordig sneakers. Een schoenkeuze die dus als netjes genoeg door de beugel kan.

Het haar van de gebronsde rapper (hij bracht de afgelopen jaren veel tijd door in Dubai en Marokko) was strak in een staart gebonden. Goeie keus. Zo’n wild uitwaaierende haardos suggereert dat je onbegrensd bent, dat je een man bent die doet waar hij zelf zin in heeft. En dat is exáct wat Ali B. moet zien tegen te spreken, ook in zijn houding en kleding. Plus: een staartje staat vrouwelijk, dat verzacht zijn uitstraling. 

De buitenkant van zijn verdediging (Ali B ontkent alles) heeft hij dus op orde. In de loop van de dag zal blijken hoe hij het er inhoudelijk van afbrengt. Pers genoeg aanwezig om ons daarvan op de hoogte te houden. En morgen is de tweede dag.