Hoe verzorg ik mijn kleding – 8 simpele tips

Om meerdere redenen (duurzaamheid, investering, gezond verstand) is het aan te raden om goed voor je kleding te zorgen. Doe het op deze manier.

Ralph Lauren Gets Dressed

Als je hebt geïnvesteerd in een knappe garderobe, is het een beetje zonde om die kleding te behandelen als zwerfvuil. Daarom een korte cursus: wat te doen met kleding en accessoires wanneer je ze niet draagt. We zetten het in korte lemma’s onder elkaar; lekker overzichtelijk, makkelijk te onthouden.

walk in closet kledingkast

1. Overhemd, jasje

Overhemden hang je aan een knaapje, net zoals je jassen. Zorg voor enige tussenruimte zodat ze allemaal een beetje kunnen ademen. 

2. Broek

Idem dito. Broeken hang je op. Ook hier geldt: voldoende tussenruimte voorkomt dat ze elkaar in de weg gaan zitten en verkreukelen (want die kreukels moet jij er allemaal weer uitstrijken voordat je in die broek stapt).

3. Trui

Je truien vouw je op. Nooit ophangen, tenzij je nog in de groei bent (want hangende truien worden  vanzelf langere truien). 

4. Stropdas

Je stropdassen kun je eventueel ophangen, maar je kunt ze ook oprollen en in de ladekast bewaren. Op reis berg je ze opgerold op in je schoen.

5. Schoenen

Als jij thuis komt en je schoenen uittrekt, maak je ze even schoon. Dat klinkt arbeidsintensief, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt er een speciale doek voor gebruiken, maar nog efficiënter is het om je sokken hiervoor aan te wenden. Door je schoenen van eventueel vuil te verlossen, zorg je ervoor dat dat vuil niet het leer intrekt. 

Bij leren schoen: klein spuugje op het leer en wrijven (met doek of sok) om het op te glanzen. Bij suède schoen: Gebruik het borsteltje waarmee je champignons schoonmaakt. Geen champignonborsteltje in huis? Voorzichtig gummen met een vlakgum.

6. Vlekken

Vlekken maak je zo snel mogelijk schoon. Onthou: het is altijd beter om te weken dan te schrobben. 

I can remember when the air was clean and the sex was dirty.”
George Burns, Amerikaans komiek

7. Stomen 

Zo min mogelijk. Dat klinkt raar, maar kleding slijt ervan. Soms helpt het om je trui of je broek gewoon even uit te hangen, in de tuin of op het balkon. Of je hangt je jasje in de badkamer tijdens het douchen, hoewel je het effect daarvan niet moet overschatten (en het is in principe hetzelfde mechanisme als stomen in de stomerij). 

8. Wassen

Prop niet alles tegelijkertijd in de wasmachine. Kijk wat het kledingstuk zelf adviseert, lees het labeltje. Als je niet goed op het wasvoorschrift let, kun je per ongeluk die dure trui van kasjmier voor je ogen zien krimpen tot My Little Pony-grootte – een pijnlijke ervaring.