Je tuin heeft in februari een gigantische dip. De meeste Nederlanders ook, maar dat terzijde. Aan je mood kunnen we weinig doen, tips om wat kleur in de grauwe tuin of balkon te brengen hebben we wel. Vijf kleurrijke lentebloeiers.
Sleutelbloem (Primula)
Sleutelbloem is een kleurrijk plantje dat als één van de eerste in het jaar bloeit. Vandaar ook de botanische naam Primula. De bloemen zijn wit, geel, roze, rood, blauw of paars en hebben een geel hart. Er zijn diverse Primulasoorten die bloeien van maart tot mei. Ze zijn allemaal winterhard en je kunt ze na de bloei in de tuin laten staan.
Viool (Viola)
Deze vrolijke lentebloeier is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, zoals roze, blauw, geel en oranje. En er zijn ook meerkleurige soorten. Een plekje in de halfschaduw heeft de voorkeur. Heel fijn: veel zorg hebben viooltjes niet nodig. Geef de plant regelmatig water en als je de uitgebloeide bloemen weghaalt, kunnen er tot in de zomer nieuwe verschijnen. Waar voor je geld dus.
Madelief (Bellis perennis)
Madelief (Bellis perennis) is een makkelijke lentebloeier voor tuin, balkon én terras. De witte, roze of rode bloemen laten zich vanaf februari zien. De bloei kan soms tot in mei duren, vandaar dat de plant ook wel meizoentje wordt genoemd. Zet de lentebloeier bij voorkeur op een plek in de halfschaduw. Na de bloei kun je ‘m gewoon in de grond laten zitten. Hij zal zich vanzelf uitzaaien en verwilderen in de tuin – fijn!
Naaktbloeiers (Wils of Salix)
De meeste tuinplanten maken eerst groen blad aan en daarna bloemknoppen. Dat is bij naaktbloeiers niet het geval. Ze laten hun bloemen in het vroege voorjaar zien en vormen na de bloei pas groen blad. Bekende naaktbloeiers zijn onder meer sneeuwbal (Viburnum bodnantense), chinees klokje (Forsythia), wilg (Salix), en hazelaar (Corylus). Van de laatste twee worden de bloemen ook wel katjes genoemd.
& blije bij
Voor bijen en andere bestuivers zijn naaktbloeiers ideaal. De winterharde planten bevatten nectar en zijn door insecten eenvoudig te vinden dankzij de afwezigheid van blad. Voor elke naaktbloeier geldt dat je ‘m pas snoeit na bloei.
Brem (Cytisus)
Cytisus, bekender als brem, ken je van de buigzame takken. Vroeger werden daarvan bezems gemaakt. De struik heeft een enorme sierwaarde tijdens de bloei in mei en juni. De bloemen zijn er in diverse kleuren waaronder geel, roze en paars. Ze zitten vol stuifmeel en daardoor trekken ze veel bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers aan. Het vroege voorjaar is een prima moment om de brem een zonnig plekje in de tuin te geven. Als de winterharde plant goed geworteld is, dan is hij ook goed bestand tegen hete en droge zomers. Laten we hopen dat het in 2025 zover komt.
Lentebloeiers kunnen in borders maar ook in potten op balkon en terras. Zorg in het laatste geval wel dat de potten voorzien zijn van een goede afwatering. Gaten in de bodem en een laagje hydrokorrels zorgen dat het overtollig (giet)water eenvoudig wegvloeit.
Geen groene vingers? Dan is dit wellicht een optie.
Foto’s: Bloemenbureau Holland en iVerde