Dit zijn de kleurrijkste deelnemers aan het Songfestival

In mei is het weer tijd voor het Eurovisie Songfestival. En daar horen opvallende acts bij, zoals deze drie.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Afgelopen jaar heeft Kalush Orchestra met het nummer ‘Stefania’ het songfestival gewonnen. Maar door de oorlog vindt het niet in Oekraïne plaats, maar in Liverpool. De 67e editie van het Eurovisie Songfestival vindt plaats op negen, elf en dertien mei.

 Uiteraard zijn er weer volop kleurrijke, bizarre, opvallende en wel euh… heul originele acts. Dit zijn de meest opvallende:

Mamma!

Kroatië wordt vertegenwoordigd door Let 3, een alternatieve rock band die al in 1987 werd opgericht. Ze staan bekend om hun originele kijk op rock én om de perverse live optredens – dus dat beloofd wat. Nog een unique selling point van de band zijn de provocerende en expliciete teksten.

Het lied Mama ŠČ! dat ze op het songfestival brengen is een anti-oorlogs lied. Tja, dat was dit nummer ook, maar de Kroaten hebben toch een wat andere kijk op de zaak. Let op de grillige make up, de pornosnorren en de levendige outfits waarin menig mantelpakje opduikt.

Ze treden aan in de eerste halve finale op 9 mei waarin ook deze Nederlandse bijdrage door Mia Nicolai en Dion Cooper te horen en te zien zal zijn.

Cha Cha Cha

Finland komt met een klapper: de rapper, zanger en componist Käärijä. De 29-jarige wist de nationale finale te winnen met het vrij briljante nummer Cha Cha Cha. In de act rapt en zingt hij in een boksring terwijl twee professionele dansparen een chachacha uitvoeren. In 2020 liet Jere Pöyhönen, zijn echte naam, voor het eerst van zich horen met het album Fantastica.

Käärijä staat heel hoog bij de bookmakers, riant op twee, en had in Finland zelf al een dikke nummer één hit te pakken met Cha Cha Cha. Hij is gekleed in een groene bolero die aan de Hulk herinnert en die zicht laat op buik en borstspieren. O ja, en hij zingt er onder andere over dat hij zin heeft in Piña Colada en Champagne. What is there not to like?

Finland staat ook in de eerste halve finale, op 9 mei.

Blood & Glitter

Ook Duitsland pakt uit: Voor onze buren treedt Lord of the Lost aan, een industrial metal band uit Hamburg, opgericht door zanger en frontman Chris Harms. Ze zingen het nummer Blood & Glitter. De band heeft er al een respectabele carrière op zitten: ze waren onlangs nog op wereldtournee met Iron Maiden. Ze zeggen beïnvloed te zijn door Rammstein, Nine Inch Nails, Marilyn Manson en Lady Gaga – en dat hoor je.

Het album, dat ook Blood & Glitter is gedoopt, heeft al de eerste plaats in de Duitse hitparade bereikt. Wat je in Liverpool kunt verwachten: veel leer, wapperende haren, latex, laarzen met plateauzolen en een emmer eye liner. Koning Charles kreeg tijdens een staatsbezoek in Hamburg al een voorproefje, zoals je hierboven ziet. Gezien zijn brede glimlach kon hij het optreden wel waarderen. Duitsland is één van de vijf landen die meteen in de finale staan op dertien mei.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie