Binnenkijken bij het klimaatneutrale ‘Miner Road’

Ze hadden ons al bij ‘een stalen bekleding inclusief waterval’.

Dit soort villa’s zijn meestal je reinste clickbait. Het ziet er stoer, extravagant of verleidelijk uit, maar zelf zoiets bezitten? Hoogstwaarschijnlijk niet. Dus wat doe je dan, semi-jaloers kijken naar de foto’s en wij hebben weer een pageview. Dat willen we voorkomen bij ModMod, dus kiezen we alleen de echt bijzondere uit en voorbeelden waaruit je ook nog eens wat inspiratie kunt halen.

Inspiratie bijvoorbeeld met Frank Sinatra en dromen bij Karl Lagerfeld’s Riviera-villa. Faulkner Architects’ Miner Road House ligt daar precies tussenin. Een met staal beklede en energieneutrale residentie in Californië.

Afgezien van de goede looks is de constructie van de stalen bekleding nagenoeg onderhoudsvrij en brandwerend. Best handig met bosbranden die meer regel dan uitzondering zijn in de Golden State. Goede isolatie en speciale beglazing beperken de verwarmings- en koelingslasten drastisch, terwijl sterke zonnepanelen een ​​enorme hoeveelheid hernieuwbare energie leveren die alle benodigde stroom dekken en nog wat extra’s als reserve.

Ook wordt regenwater opgevangen via een waterval vanaf het dak, die is aangesloten op ondergrondse tanks voor opslag.

Zeer passend is dat de bewoners – en daarover lees je niet vaak – milieuwetenschappers zijn die samen met hun twee zoons zijn verhuisd naar Orinda, buiten Berkeley. Weer eens wat anders dan een tech-miljonair met een schuldgevoel. Hun toewijding aan duurzaamheid, het is een must voor ze om energieneutraal te leven, was tijdens het ontwerpproces duidelijk.

regenwater wordt opgevangen via een waterval vanaf het dak, aangesloten op ondergrondse tanks voor opslag

Wat begon als de verbouwing van een ranchhuis uit 1954 aan de voet van een heuvel, naast een kreek, mondde uit in dit gevaarte. Moest ook wel, want de ranch en de bodem bleken ongeschikt voor een moderne woning. Het overgebleven deel van de ranch doet nu dienst als open haard.

Andere opmerkelijke ontwerpdetails zijn onder meer een 12 meter brede intrekbare glazen wand die uitkomt op de patio en de aangrenzende tuin. Een overdekte patio die zich wikkelt in een buiteneethoek tussen de keuken en de woonkamer. Ook beschermd het tegen de warme middagzon in de zomer. Kom maar door, klimaatneutraal zag er nog nooit zo goed uit.

Fotografie: Faulkner Architects/Joe Fletcher