Goud op je bord: Klimt culinair vertaald

Het zal een beetje kunstliefhebber niet ontgaan zijn: de meest bekende werken van schilder Gustav Klimt zijn nu in het Van Gogh Museum te zien. En er is meer…

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Golden Boy Gustav Klimt is de naam van de tentoonstelling die vanaf 7 oktober in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien is. Nooit eerder was er in ons land zo’n groots opgezet overzicht van het oeuvre van Klimt te bewonderen. Er zijn vierentwintig schilderijen en twaalf werken op papier van Klimt te bewonderen. Waar de naam Golden Boy vandaan komt mag duidelijk zijn: Gustav schuwde het gebruik van de kleur goud in zijn werken bepaald niet. En een kattenvriend was hij ook, zoals hieronder te zien is.

Eén van de beroemdste werken van Klimt is het schilderij Judith. Het is geïnspireerd op de gelijknamige Joodse vrouw uit de Bijbel die het hoofd van Holofernes afhakt om een einde te maken aan de belegering van haar stad. Klimt plaatst Judith, hieronder links, in zijn eigen tijd en verbeeldt haar als een moderne, zelfverzekerde vrouw – en dat in 1901.

De topstukken van Klimt worden in samenhang met werk van andere grootheden zoals Van Gogh, Rodin en Matisse gepresenteerd. In het keizerlijke Wenen rond 1900 werd Gustav Klimt (1862-1918) als één van de allergrootsten gezien ondanks dat – of wellicht dankzij – hij allerlei conventies aan zijn laars lapte en vernieuwing nastreefde.  

Klimt op z’n culinairs

En Klimt heeft ook het tegenover het Van Gogh Museum gelegen Conservatorium hotel geïnspireerd. De in het hotel gevestigde Taiko Cuisine & Bar heeft een driedelig culinair eerbetoon (€50) ontwikkeld dat op het oeuvre van de meester is gebaseerd.

Je trapt af met een cocktail die geïnspireerd is door Klimts gebruik van goud. Bar manager Marios Ragkavis maakt met gouden tinctuur een oogverblindende gin cocktail: de Golden Treasure. De warme kleuren in het werk van Klimt zijn vertaald in geroosterde amandel, passievrucht, bergamot, limoen en grapefruit.

Na de cocktail volgt een hartig gerecht van Hugo Engels, de klassiek Frans geschoolde souschef van Taiko. De Tree of Life, een zwarte Taiko-style bao bun, beschilderd met koper- en goudtinten, gevuld met umeboshi-pruim, eend en sansho peper en geserveerd met een goud aangestipt Sichuan Tree-of-Life koekje en verse eetbare bloemen.

Het dessert, zie hierboven, is geïnspireerd op Klimts bekendste werk Judith. Patissier Maikel Vet verwerkt amandel en chocolade in een spectaculair ogend bord.

Goldon Boy Gustav Klimt is van 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 te zien. Het culinaire eerbetoon aan Klimt in Taiko Cuisine & Bar is van 7 tot 23 oktober verkrijgbaar.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg