Kodak grijpt weer terug naar film, met wat digitale extra’s

We hebben de vinylrevival gehad, maar nu maakt fysieke film een comeback met de Kodak Super 8-camera.

In 1965 debuteerde Kodak met zijn innovatieve Super 8mm-film, die een revolutie teweeg zou brengen in de industrie. Het gaf mensen voor het eerst de mogelijkheid om zelf homevideo’s te maken. Waar het in 1973 de toevoeging kreeg van geluid.

Dat zorgde voor een geheel nieuwe generatie makers die nu betaalbaar hun eigen korte films konden maken en de kunst van het filmmaken ontdekten. Er is zelfs een cinema-subgenre genaamd SOV-films (shot on video), waaraan Super 8 te danken is. De afgelopen decennia heeft Kodak zijn Super 8-voorraad geleidelijk afgebouwd, maar nu is er wat nieuws.

Kodak heeft plannen onthuld om hun Super 8-camera terug te brengen, maar met wat moderne digitale twists die hem veel bruikbaarder moeten maken. Dus als je ooit geïnteresseerd was in het uitproberen van analoge film, maar geen camerastudie wil volgen; dit is een (dure) optie.

Met een 4-inch LCD-scherm en digitaal menu, plus zelfs een SD-kaartsleuf voor audio, belooft deze nieuwe Kodak Super 8 het beste van twee werelden te zijn.

In hart en nieren is ‘ie nog steeds gewoon een filmcamera, maar je wordt digitaal geholpen door een LCD-scherm, audio-opname (ook met een externe 3.5mm-aansluiting voor je eigen microfoon) en een menu voor het wijzigen van alle soorten opname-opties (zoals bijvoorbeeld de beeldverhouding).

De camera is, zoals het hoort, uitgerust met zowel een pistoolgreep aan de onderkant als een handgreep aan de bovenkant, met een geïntegreerde opname-knop. Er is ook de mogelijkheid om de lens te verwisselen. Een maar? Ja, helaas wel, want de nieuwe Kodak Super 8 Camera wordt binnenkort in beperkte hoeveelheid verkocht voor een prijs van $5.495 (ca. €5.040). Je kunt je nu al wel aanmelden voor een prioriteitsplek op de lijst.