Wat de koning kan leren van z’n opa de prins

Soms (best vaak eigenlijk) zou je wensen dat koning Willem-Alexander iets van het stijlgevoel van zijn grootvader had geërfd. Op zijn verjaardag: tips van prins Bernhard voor zijn kleinzoon.

Stijlpastoor
Onno Ruding/Onno Ruding
De bril die jouw gezicht op z’n plek zet
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
shamim-nakhaei-GsQwzPaqGB0-unsplash
Zó belangrijk is een goeie geur voor de man
Door Arno Kantelberg

In de zomer van het eerste corona-jaar poseerde koning Willem-Alexander in de tuin van paleis Huis ten Bosch voor de jaarlijkse fotosessie. Op die foto’s zagen we dat het gras van het paleis goed kort wordt gehouden. Datzelfde konden we helaas niet zeggen over de broek en het babyblauwe jasje van de koning.

De mouwen van het jasje vielen tot over de koninklijke knokkels, daar waar ze idealiter reiken tot het uiteinde van het spaakbeen. De royale pantalon was inderdaad royaal gedacht. Er verzamelde zich een stapel stof net boven de oxblood-kleurige schoenen.

koning willem alexander 2020

De normaal gesproken zo zwijgzame Rijksvoorlichtingsdienst communiceerde de herkomst van het jasje, dat kwam van de Nederlandse pakkenmaker Suit Supply. Ik gok dat het door de koning online is besteld, want geen enkele zichzelf respecterende kleermaker laat een klant zo de winkel uitlopen. 

Zo bont maakte de koning van Nederland het na die fotosessie niet meer, maar je zou hem het stijlgevoel gunnen van zijn grootvader. Had Willem-Alexander maar een fractie van het talent van prins Bernhard.

Prins Bernhard (1911 – 2004) had dat vanzelfsprekende gevoel voor stijl dat de Italianen sprezzatura noemen. Bernhard van Lippe-Biesterfeld was dan wel van lage Duitse landadel, maar zijn stijlgevoel was ronduit koninklijk.

Bernhard betrok zijn pakken in Italië bij Campagna in Milaan, en in Londen bij Huntsman & Sons, de kleermaker (sinds 1849) die je kent van de Kingsman-filmcyclus. 

Bernhard van Lippe-Biesterfeld was van lage Duitse landadel, maar zijn stijlgevoel was koninklijk.

Bernhards goede vriend Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond, was ook vaste klant bij Huntsman op Savile Row 11. De prins en de auteur raakten bevriend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bernhard was in die periode gelegerd in Londen (Juliana en de kinderen waren naar Canada gevlucht).

In Andrew Lycetts biografie van Fleming lezen we over een gezamenlijk etentje van Fleming en Bernhard tijdens de Blitzkrieg. De gevel van het huis waar ze aan de dis zitten, wordt op een bepaald moment weggeblazen door een inslaande Duitse bom. De twee moeten halsoverkop het pand uitklimmen.

Dan blijkt dat ze niet alleen zijn, want biograaf Lycett schrijft dat de twee worden vergezeld door twee ‘good looking women’. Een van de dames – de dochter van de Belgische premier Huysmans – wordt zelfs met naam genoemd. Zelfs in het heetst van de strijd stond Bernhard, laten we zeggen, open voor de geneugten des levens.

Wat Willem-Alexander kan leren van zijn grootvader?

In ieder geval dit (adviezen in chronologische volgorde):

prins bernhard

Stropdas

In 1940 met nog iets van verlegenheid in de blik. Maar let op het fijne kneepje onder de strop, precies zoals het hoort. Daar zit zoveel meer leven in dan in de platgeslagen vis die zijn kleinzoon vaak omhangt.

prins bernhard beatrix irene

Strepen & ruiten

Terug van vakantie in 1953 met Irene en Beatrix in een ensemble waarin ruiten en strepen het geweldig met elkaar kunnen vinden.

prins bernhard

Subtiel

Glamourfoto met Hollywoodallure ter ere van zijn 43e verjaardag, waarbij met name de wisselwerking van de subtiele strepen in de stropdas en het overhemd opvalt. 

prins bernhard

Rokjas

Met de Engelse prinses Anne op een bal te Athene, in 1964. Kort rokjasje, witte vlinderdas, overhemd met turn-up collar en een heleboel sjerpen, medailles, linten, kruizen…

prins bernhard

Houtje-touwtje

Linnen shirt met korte mouwen, houtje-touwtje knopen en wijd liggende boord. Let ook op de schoenen, instappers met slofachtige ambitie.

prins bernhard nyerere tanzania camp collar

Camp collar

Hand in hand met president Julius Nyerere op het vliegveld van Dar Es Salaam in Tanzania, 1966, in een wit overhemd met camp collar, ook wel Cuban collar genoemd.

prins bernhard juliana irene christina

Sweatshirt

Porto Ercole, 1967. Lichtblauwe broek, maar dat witte sweatshirt met lange mouwen en een blauw olifantje centraal op de borst…

bernhard juliana irene

Capri

Tja, hier komt alles samen: Ibiza meets Capri meets Porto Ercole. Geweldig gekleurde, nonchalante sweater met diepe rits boven een witte linnen zomerbroek. Prinses Irene mag er trouwens ook zijn in het paars-roze (let op de oorbellen).

prins bernhard juliana

Maatwerk

In 1977 in Senegal, met een juiste maatvoering en een perfecte lengte in elk facet (das, jas, pijpen, hemds- en jasmouwen), afgetopt met een passend paar schoenen, een pilotenbril en uiteraard een anjer.

prins bernhard safari

Safari

In 1996: donker safari-jasje met korte mouwen. Stoer. Opvallende accessoires: de licht getinte brillenglazen en de armbanden om de linkerpols.

prins bernhard witte coltrui

Coltrui

Vlak voor zijn 93e verjaardag toont prins Bernhard bij het huwelijk van Friso en Mabel Wisse-Smit de eenvoudige kracht van een witte coltrui in duet met de witte anjer en het pochet.

Stijlpastoor
Onno Ruding/Onno Ruding
De bril die jouw gezicht op z’n plek zet
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
shamim-nakhaei-GsQwzPaqGB0-unsplash
Zó belangrijk is een goeie geur voor de man
Door Arno Kantelberg