Naar verluidt was prins Andrew altijd de favoriete zoon van de Engelse koningin Elizabeth. Je kunt je afvragen of de concurrentie heel stevig is (Charles, Edward), maar hoe dan ook zal de 95-jarige koningin er inmiddels wel anders over denken.
Vanwege zijn losse handjes inzake te jonge dames gaat Andrew inmiddels door het leven als Randy Andy (vrij vertaald: vieze Jeroentje). Amerikanen hebben een andere naam bedacht voor de hertog van York: Duke of Hazard, naar de oude tv-serie The Dukes of Hazzard (Hazzard was een fictieve plaats in Georgia; hazard betekent gevaar).
Ik had altijd een beetje te doen met de middelste Windsorzoon. Hij was van jongsaf een pompeuse peer die een roodharige malloot (Sarah Ferguson) trouwde aan wie hij loyaal bleef, zelfs nadat deze Fergie schandaal op schandaal stapelde.
Afijn, die Andrew zit nu verstrikt in het web van Jeffrey Epstein, de Amerikaanse society-miljardair die er een handeltje in jonge meisjes op nahield. Epstein hing zichzelf op in de cel, maar zijn handlangers ontspringen de dans niet. Vriendin Ghislaine Maxwell werd reeds schuldig bevonden voor het ronselen van meisjes; haar hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd.
Tegen prins Andrew ligt er een stevige aanklacht van een jongedame. Er is ook een foto van een haar als 17-jarige in de prinselijke klauwen, een heel onsmakelijk beeld.
Ik vermoed dat onze eigen koning dit allemaal niet besprak toen hij in 2019 naast Andrew kwam te zitten in de koets richting de Royal Enclosure, zeg maar het VIP-gedeelte op Ascot. Toch voelde het een beetje alsof je op koningsdag prins Charles in de bus naast Edwin de Roy van Zuydewijn parkeert. Maar goed, het Engelse koningshuis speelt ook in een andere divisie dan het Nederlandse, dan kom je met meer weg.
Dat verschil in status zagen we op Ascot subtiel verbeeld in de accessoires van beide heren. Willem-Alexander draagt een platte strop, zeer geschikt voor elke makelaar in Wassenaar. Die van Andrew is fantastisch ‘geknepen’, met een voortreffelijk geultje. Zo’n deukje duw je er met je wijsvinger in, terwijl je met duim en middelvinger de das door de strop trekt.
Om het af te maken heeft Andrew zijn das met een tie pin vastgezet aan zijn overhemd. Dat werkt overigens wel beter als je een vest draagt dat hoger sluit. Nu lijkt het vanwege de kromming in de das toch alsof er een lange gele pier zijn weg zoekt richting de broekband.
De dresscode van beide heren wordt black morning dress genoemd, soms grey morning dress. Het bestaat uit een zwarte of donkergrijze rokjas, gestreepte broek, grijs (of beigekleurig) vest, das en zwarte schoenen. De Engelse kroonprins Charles veroorloofde zich vorig jaar op Ascot overigens een lichtgrijs ensemble. Dat botst dan in mijn ogen iets te hard met het harde zwart van de hoed.
Een pochet is optioneel, net als de bloem in de revers die boutonnière wordt genoemd. Willem-Alexander zet in op beiden, maar de geweldige anjer (zien we hier de hand van opa Bernhard?) had volstaan.
De kroon bij deze dresscode wordt – letterlijk – gevormd door de hoge hoed. Het sleutelwoord hierbij is ‘hoog’. Want zoals de hoge hoed vroeger status gaf aan de schoorsteenveger, zo geeft het dat nog steeds aan de royals op Ascot.
Randy Andy draagt een hoed die recht doet aan de term top hat. Net zoals zijn oudere broer Charles en zijn jongere broer Edward. Bij onze koning heb je toch het idee dat hij ‘em voor de gelegenheid geleend heeft van onze Olympische diva Anky van Grunsven.