Het is bijna zover: de jaarlijkse uitreiking van het Gouden Kookboek van het jaar. Een gevestigde en onafzijdige vakjury heeft beslist welke 6 Nederlandse kookboeken genomineerd worden (uit de 71 ingezonden kookboeken) en op 10 november wordt de grote winnaar bekendgemaakt. Deze kookboeken zijn stuk voor stuk ideale cadeautips, of – waarom ook niet – geniet-er-zelf-van tips.
Beste Nederlandse kookboeken 2023
Hommage van Sergio Herman
ModMod’s coverheld Sergio Herman is met zijn kookboek Hommage genomineerd voor beste kookboek van het jaar. Zijn onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina’s af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.
Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen
Het is onderhand Nederlands cultureel erfgoed: het Chin. Ind. restaurant. Dit kookboek mag dan ook met recht het canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.
Bestel Chin. Ind. Rest. Kookboek via deze link
Van Wafel tot Koek van Regula Ysewijn
De Nederlandse keuken saai? Niet als het aan Regula Ysewijn ligt. In haar kookboek Van Wafel tot Koek hebben we te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen – mét interessante achtergrondverhalen.
Bestel Van Wafel tot Koek via deze link
Jiwa van Carl Lemette en Mas van Putten
Carl Lemette en Mas van Putten maken van de Indo-Molukse-Europese keuken een funky fusion in hun kookboek Jiwa. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen én gedanst.
Wntrlust van Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere en Elise Van de Poele
Met winter in het vooruitzicht lust ik wel een… bloemkoolchowder? Of toch een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt in Wntrlust naar een hoger niveau getild en dat is precies wat we in dit jaargetij nodig hebben.
De keukens van Oekraïne van Olia Hercules
Van geroosterde aubergineboter met tomatentoast, lichte bietenborsjtsj met home made dumplings tot zoete maanzaadcake toe: wie wist hoe verrassend lekker de Oekraïense keuken is? De Keuken van Oekraïne gaat – zoals je van de naam kan verwachten – over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.
Bestel De keukens van Oekraïne via deze link
Bonusboek:
Van Boven in het wild van Yvette van Boven
Yvette van Boven heeft onderhand een flinke naam binnen de kookboekenwereld. In 2020 won ze de Gouden Kookboekprijs voor haar Home Made Basics en vorig jaar won ze de titel met Van Boven in het wild. Hierin trekt ze richting de natuur en maakte ‘een herbarium, eetbare-plantengids & receptenboek : voor het herkennen, verzamelen en verwerken van de heel bekende eetbare wilde planten uit de nabije natuur of directe stadsomgeving.’ Het resulteert in een mooi kookboek die men weer aanspoort uit de eigen omgeving te eten.
Bestel Van Boven In Het Wild via deze link
Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.