Onmisbare Nederlandse kookboeken voor op ’t keukenrek

Inclusief het Gouden Kookboek van het jaar 2022.

Het is ‘De week van het Kookboek’. Een jaarlijks terugkerend festijn waarin een Nederlands kookboek tot Gouden Kookboek van het jaar wordt gekroond. Op vrijdag is bekendgemaakt dat Van Boven in het wild (van kookboekenschrijfster Yvette van Boven) het Gouden Kookboek van 2022 is. Het kookboek van culinair schrijfster Yvette van Boven wordt geroemd vanwege de originele recepten die met natuuringrediënten worden gemaakt.

De andere genomineerden waren: Cuisine Carine van Karin Gaasterland, Java van Maureen Tan, Noomi: De keuken van Irak van Sara Shawkat en Tofu van Emma de Thouars. Vorig jaar won Seppe Nobels met zijn boek Een kookboek de prijs. De kookboeken zijn stuk voor stuk cadeautips. Of geniet-er-zelf-van tips.

Beste Nederlandse kookboeken 2022

Van Boven in het wild

Yvette van Boven heeft onderhand een flinke naam binnen de kookboekenwereld. In 2020 won ze de Gouden Kookboekprijs voor haar Home Made Basics, dit jaar wint ze de titel met Van Boven in het wild. Hierin trekt ze richting de natuur en maakte ‘een herbarium, eetbare-plantengids & receptenboek : voor het herkennen, verzamelen en verwerken van de heel bekende eetbare wilde planten uit de nabije natuur of directe stadsomgeving.’ Het resulteert in een mooi kookboek die men weer aanspoort uit de eigen omgeving te eten.

Bestel Van Boven In Het Wild via deze link

Tofu

Kijk, we weten allemaal dat we wat meer vegetarisch zouden moeten eten. Maar veel mensen associëren vegetarisch eten met smakeloze groentehapjes, waar flauwe tofu ook bij wordt geschakeld. Toch is tofu hartstikke veelzijdig, en een verassend ingrediënt dat jouw (Aziatische) gerechten tot een hoger niveau kan tillen. Of nouja, de gerechten van schrijfster Emma de Thouars, die voor haar kookboek Tofu 40 recepten ontwikkelde met het witte sojabonenblok in de hoofdrol.

Bestel Tofu via deze link

Noomi: De keuken van Irak 

Sara Shawkat introduceert de lezer aan de Irakese keuken in haar debut kookboek Noomi: De keuken van Irak. Een must-have voor fans van Midden-Oosters eten (en daar horen hummusliefhebbers ook bij). Ze leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder.

Bestel Noomi: De keuken van Irak via deze link

Cuisine Carine

Karin Gaasterland runde 20 jaar lang restaurant Balthazar’s Keuken aan de Amsterdamse Elandsgracht. Tot ze er geen zin meer in had; toen begon ze Cuisine Carine, een reizend restaurant zonder grenzen. In haar kookboek Cuisine Carine krijgt de lezer een inkijkje in haar persoonlijke notities als chef-kok, die veelal zijn gebaseerd op persoonlijke intuïtie en jarenlange ervaring.

Bestel Cuisine Carine via deze link

Java

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. Verwacht verrassende Indonesische gerechten die vaak nog niet in Nederland bekend zijn, maar waarvoor je niet naar 10 verschillende toko’s hoeft.

Bestel Java via deze link

Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.