Koolhydraten: gif of broodnodig in een gezond dieet?

Zijn koolhydraten daadwerkelijk voedingsstoffen van de duivel of broodnodig in een gevarieerd dieet?

Brood in etalage bakkerij

Afvallen? Haal alle koolhydraten uit je dieet! Het is het nummer één advies van dieet-guru’s, maar zijn koolhydraten daadwerkelijk voedingsstoffen van de duivel?

Om te begrijpen wat koolhydraten doen, is het allereerst goed om te begrijpen wat koolhydraten precies zijn. Zo is de term koolhydraten een verzamelnaam voor suikers én moleculen die door het lichaam omgezet worden in suikers. Op basis van de structuur kunnen koolhydraten ingedeeld worden in ‘snelle’ (simpele) en ‘langzame’ (complexe) koolhydraten.

Tijdens het verteringsproces worden complexe koolhydraten (zetmeel, vezels) afgebroken tot losse moleculen (suikers), die het lichaam energie geven. Bij simpele koolhydraten gaat dit proces aanzienlijk sneller en is de tijd die het lichaam nodig heeft om de suikerspiegel te laten stijgen vergelijkbaar met het nuttigen van bijvoorbeeld frisdrank. Om dit proces per product in kaart te brengen, is de glycemische index ontwikkeld. Benieuwd waar jouw favoriete voedingsmiddelen op de index staan? Klik dan hier.

Donuts

Insuline resistentie

Wanneer je suikerspiegel stijgt door het eten van koolhydraten, komt insuline in actie om de suikerafgifte te reguleren. Wanneer je teveel (snelle) koolhydraten nuttigt, kan dit ervoor zorgen dat je insuline resistentie stijgt. Het resultaat? Hogere vetopslag rond de middel, hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk. Op den duur kan dit uitmonden in hart- en vaatziekten en diabetes type 2. In de Verenigde Staten ervaart 32 procent van de bevolking gezondheidsklachten als gevolg van insuline resistentie.

Terug naar je dieet: is het nodig om alle koolhydraten uit je dieet te snijden? Nee, absoluut niet. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het Voedingscentrum adviseert daarom om minstens 40 procent van je dieet uit koolhydraten te laten bestaan. Kies echter wel zoveel mogelijk voor complexe koolhydraten (zie index) en laat die Nutella-crepes zoveel mogelijk links liggen.