Krachtige eerste trailer voor Christoper Nolan’s Oppenheimer

De sfeer die heerst in de eerste trailer van Oppenheimer, de nieuwe film van Christopher Nolan, heeft iets verontrustends en actueels.

Oppenheimer gaat namelijk over de uitvinding van de atoombom en richt zich met name op de gelijknamige natuurkundige, gespeeld door Peaky Blinders-ster Cillian Murphy.

Deze eerste trailer laat zien hoe Murphy een sterrencast leidt als J. Robert Oppenheimer, de Amerikaanse natuurkundige die aan de wieg stond van het Manhattan-project en wordt beschouwd als de vader van de atoombom. We zien de onenigheid van de wetenschapper, die beseft dat het wapen dat hij helpt om te creëren iets ongekends is.

Vernietiger van Werelden

Niet voor niets is de onsterfelijke uitspraak van Oppenheimer: “Nu ben ik de dood geworden, de vernietiger van werelden,” terwijl hij staarde naar de eerste ontploffing van het massavernietigingswapen.

In de cast met Murphy (die eerder al met Nolan werkte aan The Dark Knight, Inception en Dunkirk) zien we een indrukwekkende cast met onder meer Kenneth Branagh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh en Rami Malek. De film is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer en volgt de cruciale momenten die plaatsvonden in de laboratoria van Los Alamos – New Mexico, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de film zien we ook Enrico Fermi: de Italiaanse natuurkundige en maker van de eerste kernreactor – gespeeld door acteur Danny Deferrari.

Praktisch vs. CGI

Oppenheimer is de eerste film die Christopher Nolan uitbrengt met Universal Pictures en en niet langer met Warner Bros., zijn studio sinds Memento uit 2000. Reden hiervoor is de release van Tenet tijdens de pandemie en de beslissing om Warner Bros. films gelijk met of zeer kort na de bioscooprelease ook op streaming los te laten.

Niet dat Nolan het nu kleiner aanpakt, de film belooft één van de grootste ondernemingen in Nolan’s carrière te worden. Zo is hij de eerste die op IMAX-camera’s heeft gefilmd met zwart-wit film. En is de atoomexplosie in de film geen CGI, maar een zeer minutieus geplande en complex praktisch effect. Dat is ook wel te verwachten van de regisseur die in zijn laatste film Tenet een echte 747 liet crashen.

Oppenheimer draait vanaf 20 juli 2023 in de bioscoop.