Zo krijg je kreukels uit je sneakers

Eerste hulp bij sneakers in de kreukel.

Het is een onontkoombaar lot van de sneakerdrager: vouwen en/of kreukels in de schoen. Vaak is het een pijnlijk moment, wanneer er in een nieuwe sneaker een eerste vouw vormt. Niet te spreken over de eerste vlek, kras of beschadiging. Toch kan men het sneakerdragers-lot een beetje tarten, door de kreukels weer uit de schoenen te halen. Deze tips helpen je erbij.

Ten eerste is het belangrijke om te onthouden dat iedere schoen kreukels krijgt, en dat het materiaalsoort in principe ook niet uitmaakt. Leren, suède en canvas schoenen kreukelen en vouwen allemaal. Het is juist goed dat de schoen met de voet meevormt, anders zouden schoenen erg oncomfortabel worden. Wel is het belangrijk dat de schoen goed past. Als de schoen niet goed om de voet vormt, en zeker als ‘ie te groot is, komen er sneller kreukels in een schoen.

Lees ook: Zo behandel je nat leer van je schoen (of jasje)

De beste manier om kreukels uit sneakers te halen, is door de sneaker te lijf te gaan met warmte. Dat doe je het makkelijkst met een strijkijzer.

  • Vul bij het strijken de sneaker met een vulling, van de hiel tot de neus. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schoenspanner of een aantal proppen van oude kranten. Hoe voller je de schoen vult, hoe makkelijker je de kreukel kunt verwijderen.
  • Zorg dat je een vochtige (maar goed uitgewringde) handdoek tussen het ijzer en de sneaker houdt, zodat het schoenmateriaal niet verbrandt. Let bij suède schoenen op dat de handdoek echt goed is uitgewringd, want suède gaat niet goed samen met water.
  • Houd het strijkijzer op de laagste stand en blijf de schoen en de vouw goed in de gaten houden.
  • Stop zodra de kreukel is verwijderd, maar laat de vulling in de sneaker zitten tot ‘ie is opgedroogd.

Geen strijkijzer? Dan kan je de sneaker ook föhnen. Neem dezelfde stappen als hierboven, maar houd de föhn te allen tijde op 20 tot 25 cm afstand van de sneaker. Tussendoor kun je met je vingers proberen de kreukel wat platter te drukken.