Zonder kunst is je interieur hartstikke saai. Maar waar begin je met kunst kopen? Lynn Spoor, een 26-jarige, succesvolle kunstenares uit Amsterdam legt uit hoe je een kunstverzameling begint (ook als je geen miljonair bent).
Dat Lynn kennis van de kunstmarkt heeft, blijkt uit haar bijzondere carrière. Haar werk is overal ter wereld te bewonderen, van New York tot Dubai. Op jonge leeftijd begon Lynn met het tekenen van realistische portretten van bekende personen, met wie ze in contact kwam door social media. Later maakte ze de overstap van het papier naar het doek. Nu maakt ze abstracte schilderijen, met kleurrijke compositities en veel lagen verf, geïnspireerd op de natuur en haar reizen. “Ik vind het heerlijk om nieuwe gebieden/landen te ontdekken en mij te verdiepen in de cultuur en de natuur, maar ik kan ook geïnspireerd raken door de kleine dingen, zoals een bloemenveld of een bepaalde lichtinval. In mijn werken kan ik veel expressie kwijt. Dat vind ik onwijs mooi, ” vertelt Lynn.
Net als elke verzameling, of dat nu investeren in kunst of investeren in wijn is, begint het met een interesse in het object waarin geïnvesteerd gaat worden.
Koop wat je echt raakt
Lynn benadrukt: “Het is belangrijk dat je iets koopt waar je echt verliefd op wordt, iets dat je echt raakt. Je weet natuurlijk nooit of het in prijs gaat stijgen, maar als je desondanks van het kunstwerk kunt genieten, dan heb je een veel waardevollere ervaring.”
Verdiep je in verschillende kunststijlen en -stromingen
Lynn adviseert om je te verdiepen in verschillende kunststijlen en -stromingen. Door diverse stijlen zoals abstracte kunst, modernisme, impressionisme, enzovoort, te ontdekken, kun je beter bepalen wat je aanspreekt. Ook door je te oriënteren op verschillende kunstmediums, zoals schilderijen, sculpturen of installatiekunst, kun je leren wat bij jouw smaak past.
Ontdek kunst(enaars) via social media
“Social media heeft me geholpen om een breed publiek te bereiken en opdrachten te krijgen. Het is een geweldige manier om mijn werk te delen en contact te leggen met klanten,” legt Lynn uit. En dat geldt dus ook andersom: als verzamelaar kun je online heel toegankelijk in contact komen met nieuwe kunstenaars. Verdiep je in hashtags van de kunststromingen die je interesseren, volg kunstenaars waarvan je vindt dat ze een mooi verhaal hebben en durf ook het contact met de kunstenaars aan te gaan.
Bezoek kunstbeurzen of galerieën
Een goede manier om nieuwe kunst te ontdekken en verschillende stijlen te verkennen, is door kunstbeurzen te bezoeken. Door beurzen te bezoeken, krijg je de kans om diverse kunstwerken te bekijken en te voelen welke kunstwerken jou het meest aanspreken. Dit helpt bij het ontwikkelen van je eigen smaak en voorkeuren. Een fijne kunstbeurs in Nederland waar je terecht kunt als beginnend kunstverzamelaar is de Affordable Art Fair, waar Lynn in het begin van haar carrière haar werk heeft tentoongesteld.
Naast kunstbeurzen zijn tentoonstellingen en galerieën goede plekken om kunst te ontdekken en te waarderen. Lynn raadt bijvoorbeeld de Amsterdamse Galerie Ron Mandos aan, waar bijvoorbeeld ook net-afgestudeerde kunstenaars hun werk tentoonstellen.
Koop originele werken
Lynn raadt aan om te investeren in originele kunstwerken in plaats van bijvoorbeeld een print of bepaalde editie. Originele werken kunnen sneller in waarde stijgen naarmate de kunstenaar meer erkenning krijgt. Om de echtheid van een kunstwerk te kunnen erkennen, zo voegt ze toe: “Ik schrijf altijd op de achterkant van het werk waar en wanneer het is gemaakt. Daarnaast zet ik er een handtekening op en geef ik een cerftificaat van echtheid mee aan de klant.”
Bezoek afstudeershows
Lynn heeft aan de kunstacademie in Utrecht gestudeerd, maar besloot deze studie vroegtijdig te stoppen. “Ik was zo bezig met mijn eigen ding en had mijn eigen goedlopende bedrijf. Ik moest veel dingen leren die ik mezelf al had aangeleerd. De kunstacademie is super tof, maar ik was iets te eigenwijs en moest mijn eigen pad bewandelen.” Toch zijn de afstudeershows van de kunstacademies in Nederland een goede plek om als beginnend kunstverzamelaar bekend te raken met de nieuwe generatie kunstenaars.
Kunst kopen bij een afstudeershow is vaak goedkoop en geeft de beginnende en welwillende kunstenaars een duwtje in de rug. Lynn: “Jonge kunstenaars kunnen het geld gelijk weer investeren in hun werk.” Maar hoe pik je de prachtstukken er tussenuit? Dat is niet makkelijk: vaak begrijpen we goede kunstenaars in het begin niet omdat ze grenzen (proberen te) overschrijden of omdat ze nog niet al hun potentie benutten. Spendeer dus wat tijd met de kunst die je aantrekt en lees je in over de kunstenaar die het heeft gemaakt. Stel vragen (‘Waarom heb je dit gemaakt?’, ‘Welke kunststijl houd je gewoonlijk aan?’, ‘Wat zijn je ambities in de kunstwereld?’ etc.) om zodoende een weloverwogen keuze te kunnen maken.
In Nederland kun je terecht bij afstudeershows van kunstacademies als de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht of de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. De afstudeershows vinden plaats aan het eind van het academiejaar, rond de maanden juni en juli.
Behoud je kunstwerk op de juiste manier
Lynn legt uit: “Als je een kunstwerk koopt, is het belangrijk dat je de kwaliteit van het werk behoudt door het goed te behandelen. Je kan er voor kiezen om een kunstwerk in te lijsten, op een hoogwaardige manier bij een lijstenmaker. Daarmee hoop je het kunstwerk hoogwaardig te conserveren. Bij het conserverend inlijsten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de beste zuurvrije materialen, die het kunstwerk of object niet aantasten. Je kunt advies vragen bij een lijstenmaker wat geschikt is voor het kunstwerk. Een mooie lijst is dan uiteraard ook een goeie investering.”
Een kunstwerk mag miljoenen kosten, zonder de juiste behandeling (en eventueel de juiste lijst) komt het niet goed uit de verf. “Persoonlijk vind ik bij mijn eigen kunstwerken een baklijst erg mooi. Dan zit er tussen het kunstwerk en de lijst een tussenruimte van een paar cm. Dan zie je ook de zijkanten van het werk erg mooi en geeft het diepte. Ik schilder namelijk de zijkanten van mijn schilderijen ook altijd met veel reliëf,” voegt Lynn toe.