6 kunstmuseums die je kijk op kunst veranderen

Kunstkenner Lucas de Man beargumenteert: ga niet naar (grote) museums in de Randstad.

Ben je van plan binnenkort een kunstmuseum te bezoeken? Kunstkenner Lucas de Man beargumenteert: ga niet (alleen) naar grote museums in de Randstad. Zoek kleine, moderne en hedendaagse kunstmuseums op om écht actuele en gewaagde kunstervaringen mee te maken.

De Man legt uit: “Grote museums doen veel te serieus over zichzelf. Kunstenaars zelf zijn helemaal niet zo serieus. Kunstmuseums in de Randstad zijn prachtig hoor, maar ga juist eens naar andere kunstmuseums. Daar staat meer rock ’n roll. Als je echt een beleving wil meemaken, als je geprikkeld wil worden, ga dan juist naar kleine moderne kunstmuseums. Daar kan je een spannend verhaal horen. Die doen wat stoerdere dingen, omdat ze mensen moeten trekken. Als je dat gaat ontdekken, dan vind je dat vast en zeker cooler.”

Dit zijn de 6 kleinere, moderne en hedendaagse kunstmuseums in Nederland die je bezocht moet hebben.

Moderne en hedendaagse kunsmuseums in Nederland

Bonnefanten Museum in Maastricht

Waarom je het Bonnefanten Museum moet bezoeken? Omdat je hier kunst van opkomende kunstenaars vers van de maak kan bezichtigen. Die nieuwe kunst zie je naast de collectie middeleeuwse sculpturen en Italiaanse schilderkunst. Wat – toegegeven – niet heel modern is, maar juist die combinatie maakt het makkelijker voor de museumbezoeker om de kunst in perspectief te zetten.

Bonnefanten MuseumAvenue Céramique 250, Maastricht

Groninger Museum

Foto: Erik en Petra Hesmerg

Het gebouw van het Groninger Museum is bijzonder en zet gelijk de toon van jouw museumbezoek. Dat komt omdat het gebouw een verzameling van postmodernistische invloeden is van verschillende kunstenaars. De insteek: een eclectische samenhang van ‘doe maar wat je wil’. Binnenin wordt die insteek doorgevoerd.

Groninger MuseumMuseumeiland 1, Groningen

Museum Voorlinden in Wassenaar

Op een prachtig landgoed bij Wassenaar ligt dit particuliere museum met vooral hedendaagse kunst. Er zijn wisselende tentoonstellingen, maar ook een vaste collectie met toffe kunst (genaamd ‘Highlights’). De permanent geïnstalleerde werken in museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan. Zegt genoeg, niet?

Museum VoorlindenBuurtweg 90, Wassenaar

Museum MORE in Gorssel

Modern Museum MORE opende pas in 2015 de deuren en bestaat uit de collectie van kunstverzamelaar Hans Melchers. Het centrale thema van de collectie is ‘modern-realisme’ (een stroming in de negentiende eeuw, die zich bezighield met de weergave van de gewone mens). Er zijn naast wisselende tentoonstellingen ook werken te zien van onder anderen Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Charley Toorop, Wim Schuhmacher en Raoul Hynckes.

Museum MORE, Hoofdstraat 28, Gorssel

Museum De Pont in Tilburg

Foto: Antoine van Kaam

Museum De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij — een monumentale oude fabriek die geheel is verbouwd om hedendaagse en moderne kunst tentoon te stellen. De grote, lichte zaal en intieme ‘wolhokken’ vormen een prachtige omgeving voor de kunstwerken. In de collectie vind je werken van onder anderen Ai Weiwei, David Claerbout, Hans van Hoek en Anton Henning.

Museum De PontWilhelminapark 1, Tilburg

Van Abbemuseum in Eindhoven

Het Van Abbemuseum bestaat uit twee delen, het oorspronkelijke (oude) gebouw heeft een moderne aanbouw met en een prachtige tuin. Buiten staat een opvallend neon-roze huisje, een kunstwerk van de Eindhovense kunstenaar en architect John Körmeling, die het grijze gebouw wat opfleurt.

In het kunstmuseum staat de privécollectie van Henri van Abbe, die bestaat uit duizenden werken van internationale kunstenaars, waaronder Picasso, Braque, Chagall, Mondriaan en Kandinsky. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen te bezichtigen, waaronder tentoonstellingen met invloed van de welbekende en prestigieuze Design Academy Eindhoven.

Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven