Is het een kunstwerk of een sneaker

De zoon van Damien Hirst ontwierp voor Prada een sneaker die 1.400 euro kost. Is deze sneaker dat waard?

prada america's cup cass sneaker
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg

Bij het Italiaanse modehuis Prada zijn ze normaliter zuinig met samenwerkingen. Naar verluidt houdt het creatieve opperhoofd Miuccia Prada vrijwel alle aanbiedingen af omdat ze samenwerkingen te banaal vindt (lees: met alleen verkoop als oogmerk). 

Dat maakt de nieuwe samenwerking van Prada met de jonge kunstenaar Cass des te opvallender. Waarbij aangetekend dat deze 22-jarige Brit niet helemaal uit de lucht komt vallen. 

Cass heet voluit Cassius Atticus Hirst. Hij is de zoon van Damien Hirst, de kunstenaar die jij kent van het diamanten doodshoofd en de opgezette haai. Hoewel het een poosje rustig is rondom Hirst senior, wordt hij nog altijd als een van de duurste nog levende kunstenaars beschouwd.

Prada had het oog op de jonge Hirst laten vallen nadat deze witte sneakers met verf had behandeld (zo hou jij ze schoon). Hij zette foto’s van die gympen op Instagram, waarna ze onder meer door A$AP Rocky werden opgepikt. Het moet de eerste ervaring zijn geweest van Cass met een fenomeen (de hype) waar zijn vader zo vertrouwd mee is.

Vader Damien Hirst stuurde wat foto’s naar Miuccia Prada, die vervolgens bij Hirst junior met het verzoek kwam om Prada’s beroemde America’s Cup-sneakers onder handen te nemen.

Na een jaar klussen in zijn atelier kwam Cass met het ontwerp voor de sneakerlijn die nu in gelimiteerde oplage verkocht wordt.

Cass ontwierp vier lijnen voor Prada, allemaal op basis van de America’s Cup-gymp. Die vier lijnen gaf hij de volgende namen mee: Rel3ase, Sust4in, D3cay en Att4ck. De verschillende lijnen komen in verschillende kleuren, wat het totaal aantal modellen op 22 brengt. Dat is dus eigenlijk ook weer niet zo heel gelimiteerd.

Alle modellen hebben dezelfde prijs: 1.400 euro.

Ik hoor iedereen denken: is 1.400 euro niet een beetje veel geld voor een paar gympen? Daar kunnen we kort over zijn: ja. 

Hoewel met name de Att4ck-lijn echt wonderschoon is, roept het de vraag op: waar betaal je voor? Dat is in dit geval: ontwerp, materiaal en exclusiviteit. 

Prada’s reguliere America’s Cup-sneaker kost al 650 euro – Prada is nu eenmaal een duur merk. Voor het bijzondere ontwerp van Cass betaal je dus 750 euro bovenop de prijs van een normale America’s Cup-sneaker. Dat lijkt veel, maar niet als je Cass beschouwt als een kunstenaar met een gave. En het verhoudt zich al helemaal niet tot de bedragen die vader Hirst vraagt voor zijn kunstwerken, al is dat een beetje een flauwe vergelijking, want er is natuurlijk een verschil tussen kunst en een consumptie-artikel. Prada en Cass spelen in het grijze gebied daartussen, en dat is best interessant.

Overigens is 1.400 voor een geheel nieuwe schoen nog een koopje als je het vergelijkt met de 1.850 euro die je voor deze ‘kapotte’ schoen moet betalen.

De America’s Cup sneakers werden in 1997 door Prada geleverd aan het eigen zeilteam dat participeert in de America’s Cup onder de naam Luna Rossa.
In zijn vrije tijd doet Cass aan fingerboarden, op het oog een rustgevende hobby.
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg