De getunede auto’s van de Japanse onderwereld

Wat doe je met je Lamborghini als je vindt dat hij te weinig aandacht krijgt? Voor een deel van de yakuza in Tokio pas je het aan met wraps, zwaailichten en gekleurde LED’s.

De in Japan gevestigde regisseur en cameraman Luke Huxham maakte de minidocumentaire hieronder, die een prachtig kijkje geeft in deze subcultuur, die is ontstaan uit illegale, luidruchtige bōsōzoku-motorbendes. Huxham slaagde erin toegang te krijgen tot een man genaamd Morohoshi-san, die hem uitnodigde om de korte film over de bende en zijn aangepaste ritten te maken.

Je kunt het zo gek niet bedenken of de Japanse gangsters hebben het. Lambo’s die rechtstreeks uit de film Tron lijken te komen, Lamborghini’s met een tijgerprintje en modellen met meer neonverlichting dan Times Square tijdens de feestdagen.

“We doen het niet voor de spanning,” zegt Morohoshi-san in de documentaire. “Mijn bōsōzoku is voor het nastreven van wie ik ben. Ik was gebiologeerd door Lamborghini en besloot toen dat ik ermee zou rijden, wat er ook voor nodig was.”

Details zijn schaars over wat daar nu precies voor ‘nodig’ was, hetzelfde geldt voor zijn vrienden, maar het is duidelijk dat ze zich uiten door middel van hun buitensporig bling-out Lambo’s.

Onlangs maakte Vice een wat diepgravender repo over Shinichi Morohoshi. Nog steeds is hij Tokio’s selfmade Lamborghini-koning, maar een gevangenisstraf, een ongeluk en een faillissement hebben hem bijna alles gekost. Vice bezocht Morohoshi’s Fighting Star-garage om te zien hoe hij beroemd werd door consequent tegen de stroom in te gaan.

Bij het zien van de mini-docu’s is duidelijk dat The Fast and the Furious slechts kinderspel is. Want wat in Tokyo Drift over de top leek, valt in het niet na het zien van het echte werk.