Kun je twee weken verkouden zijn?

67935

Al meer dan twee weken loop ik niezend door het huis. Elke ochtend word ik wakker in de hoop dat het nu toch wel afgelopen zal zijn met die loopneus, maar helaas, ook die druppelt al ruim twee weken vrolijk door.

Kan dat überhaupt wel, zolang met een verkoudheid rondlopen? Is er dan niet iets anders aan de hand, misschien wel iets – oei – ernstigers dan een simpel verkoudheidje?

Wat blijkt: het is mogelijk om twee weken verkouden te zijn. En zelfs nog wel langer.

Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus, meestal een rhinovirus. De symptomen van een verkoudheid kunnen variëren, maar ik vink af: loopneus, niezen. Gelukkig heb ik geen keelpijn en geen koorts, en er is ook geen sprake van hoest.

De duur van een verkoudheid kan variëren van enkele dagen tot twee weken, maar het kan dus nóg langer duren. Dat is afhankelijk van factoren zoals het type virus, de algehele gezondheid van de persoon in kwestie, en of er andere complicaties optreden.

Ik zelf beschouw het eigen lichaam als redelijk gezond. Er wordt goed gegeten, matig gedronken, niet gerookt. Dus daar kan het niet aan liggen. 

Maar als verkoudheidssymptomen langer dan twee weken aanhouden of ernstiger worden, is het volgens deskundigen raadzaam om medisch advies in te winnen. Soms kan een verkoudheid namelijk leiden tot secundaire infecties, zoals een bacteriële infectie van de sinussen, die mogelijk behandeling nodig heeft.

Maar wat doe ik eraan?

Dit zijn over het algemeen voorwaarden waar je zelf wat aan kunt doen:

1/ Voldoende rust

Geef je lichaam de tijd om te herstellen door voldoende te rusten.

2/ Hydratatie

Drink veel water, thee, bouillon of andere niet-alcoholische dranken om gehydrateerd te blijven. Dit kan helpen bij het losmaken van slijm en het verlichten van een zere keel.

3/ Stoominhalatie

Probeer stoominhalatie boven een kom heet water. Dit kan helpen om je neus te openen en slijm te verminderen.

4/ Zoutwater gorgelen

Gorgelen met warm zoutwater kan verlichting bieden voor een zere keel.

5/ Neusspoeling

Het gebruik van een neusspoeling met een zoutoplossing kan helpen bij een verstopte neus.

6/ Pijnverlichting

Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van hoofdpijn en pijn (waar ik overigens ook gelukkig geen last van heb).

Alleen een arts kan beoordelen of er sprake is van complicaties of dat er mogelijk een andere aandoening aanwezig is die behandeling nodig heeft. Het schijnt ook belangrijk te zijn om thuis te blijven en contact te vermijden met anderen om de verspreiding van virussen te voorkomen, vooral als je koorts hebt. Gelukkig heb ik daar nog geen last van.