Maak kennis met tv’s grootste chagrijn: Larry David (interview)

Na bijna een kwart eeuw heeft Larry David genoeg van zijn alter ego in HBO’s Curb Your Enthusiasm. Een afscheid in 12 korte antwoorden.

Na 24 jaar en 12 seizoenen heeft Larry David eindelijk genoeg van die onverbeterlijke andere ‘Larry David’. Overigens, die 24 jaar is relatief, want David had een zelfgekozen pauze ingelast tussen 2011 en 2017. Maar volgens HBO en de zelfparodiërende ster van Curb Your Enthusiasm is dit dan toch echt het einde van zijn tergend grappige en boeiende ontleding van sociale zeden en alledaagse details.

David – voor de leek: de medebedenker en schrijver van Seinfeld – en HBO kondigden het einde aan in december, met een verklaring van David waarin hij zei dat hij ‘nu de kans zal hebben om zich eindelijk van het ‘Larry David’-personage te distantiëren en de persoon te worden die God voor ogen had die ik zou zijn – de attente, vriendelijke en zorgzame mens die ik was ik totdat ik ontspoorde door het portretteren van dit kwaadaardige karakter’. Liefhebbers van de serie weten beter.

De eerste aflevering begint als een perfecte destillatie van de afgelopen jaren met Larry die een zeldzame reis maakt van Los Angeles naar Atlanta, waar hij wordt betaald om op een zakelijk feestje te verschijnen. David: “Ik meng me, ik schud de hand, voordat ik overga tot het belachelijk maken van praatjes, geobsedeerd door m’n afkeer van een gast om haar bijnaam te gebruiken en de gastheer, een blanke man uit Johannesburg (Sharlto Copley red.), die ik vraag of hij zich niet ten onrechte voorstelt als ‘Afrikaans’. Waarop hij mij ervan beschuldigt de ‘hartelijkheidsclausule’ in mijn contract te hebben geschonden. Ik verdedig mij met: ‘onder de gegeven omstandigheden heb ik mijn best gedaan als een persoon die mensen haat en zich onder hen moest begeven’.”

Beter kunnen we de serie niet omschrijven voor de nieuwkomer. De inmiddels 76-jarige komiek geeft ons nog tien van deze afleveringen die je vanaf 5 februari hier kunt zien op HBO Max. Waar Curb-steunpilaren als JB Smoove (als Larry’s huisgenoot en partner in crime Leon Black) en Susie Essman (als zijn aartsvijand Susie) terugkeren, net zoals Cheryl Hines, Ted Danson, Jeff Garlin en Richard Lewis.


‘ik ben erg middelmatig, zoals ik in de meeste dingen ben’

Had je tijdens de pilot voor Curb Your Enthusiasm ooit gedacht dat het zo lang zou bestaan?
“Nee, ik bedoel, zelfs nadat de show voor een seizoen werd opgepikt, zei mijn agent tegen mij: ‘Hé, je kunt hier tien seizoenen van doen.’ Ik zei: ‘Ben je gek geworden? Tien seizoenen?! Ben je gek?? Wie heeft daar zin in?’ En nu zijn we hier, twaalf seizoenen later.”

Op welk moment besloot je dat dit de laatste werd?
“Ik kan het me eigenlijk niet herinneren. Ik denk dat ik, voordat we het schreven, wist dat dit de laatste zou zijn. We zijn er al lang mee bezig. Ik word oud, net als de cast, en de natuur heeft een manier om ons te vertellen dat we moeten stoppen. En daarbij, ik ben altijd bang dat ik er niet nog een kan schrijven. Dus bij elk seizoen dacht ik dat het de laatste was, maar deze keer IS het de laatste. En ik verander niet van gedachten!”

Tracey Ullman is terug als Irma Kostroski voor een paar afleveringen…
(lachend) “Ja, ze zit in een paar afleveringen. Ze is briljant. Het publiek wil meer van haar zien, maar Larry in de show wil veel minder van haar zien. Ze is de belichaming van Larry’s absolute fysieke afkeer. Maar ik denk dat ze er juist dol op is. Ze omarmt het. Met haar samenwerken is voor mij één van de hoogtepunten van de serie geweest.”

Niemand kan je er ooit van beschuldigen de grote problemen van onze tijd te vermijden, en je hebt bijvoorbeeld een scène met een transgenderpersonage in één aflevering. Denk je dat je met bijna alles weg kunt komen omdat de toon van de show zo speels is?
“Het is gewoon een kwestie van hoe je met dingen omgaat. Als je iets grappigs ziet, vergeet je hoe je zou moeten denken.”

Het is bekend dat je voor elke aflevering een samenvatting schrijft en de dialoog vervolgens wordt geïmproviseerd. Is de manier waarop je de show schrijft überhaupt veranderd van seizoen 1 tot nu?
“De synopsis voor elke aflevering is nu veel langer. Ik schreef ze altijd zelf, maar na een paar jaar wilde ik samenwerken met wat schrijvers. De essentie is hetzelfde, er zit wat dialoog in die we sowieso moeten zeggen op camera, maar verder is er vrijheid. Maar om je de waarheid te zeggen: vaak zit ik in de make-up en weet ik niet eens wat we gaan filmen. En dus zeg ik tegen iemand: ‘Kan ik een samenvatting lezen? Wat doen we? Het maakt het gewoon spontaner en leuker om het ter plekke te verzinnen. Maar in elke scène moeten we het verhaal ook vooruitbrengen.”

Er zijn dit seizoen veel hilarische scènes op de golfclub. Omdat je fan bent?
“Nee, ik ben erg middelmatig, zoals ik in de meeste dingen ben. En ik ben niet bescheiden. Het is te moeilijk dat spel. En het is slecht voor een huwelijk.”

Lees ook: Raymond Thiry - 'Ik ben een panisch optimist'

De onvermijdelijke vraag bij een afscheid, heb je een favoriete aflevering?
“Zonder twijfel de aflevering Palestinian Chicken.

Die aflevering heeft nu een nieuwe weerklank.
“Ja, dat klopt. En ik hou van The Doll, en wacht, ja ook The Skilift. Een echte favoriet van mij, vooral toen ik me moest voordoen als een orthodoxe jood en ik Hebreeuwse brabbeltaal aan het praten was. En toen ik deed alsof ik de echtgenoot van Susie was, dat was erg leuk om te filmen. Toen ik met Rachel in de skilift zat en ze wilde dat ik sprong omdat ze als orthodoxe vrouw niet na zonsondergang naast een man mocht zitten. Overigens gebaseerd op een rechtszaak uit 1967! Dat is een bijzondere favoriet van mij. Ik hou ook van The Ugly Section. Die vind ik gewoon heel grappig. En ik hou van de aflevering van Bill Buckner. Ik weet niet of je de geschiedenis van Bill Buckner kent. Hij is de honkbalspeler die de World Series voor zijn team verloor, nadat hij een vangbal had laten vallen en ze het hem daarna echt moeilijk hebben gemaakt. Dat was een idee van Pat McNally, een schrijver uit Chicago die een paar jaar geleden overleed: dat een baby uit het raam wordt gegooid en dat Buckner de baby opvangt. Dat was een geweldig idee. Er zijn er zoveel…”

Een keur aan gaststerren kwamen langs. We hadden het al over Tracy Ullman, maar ook bijvoorbeeld Salman Rushdie.
“Oh ja, hij was geweldig! En dat is nog iets: je weet niet hoe iemand als Salman het gaat doen, maar de show is voor hem geschreven. Dus je doet het gewoon en hoopt dat het werkt. Er was ook ooit een aflevering over The Producers met Mel Brooks. Er werden dat seizoen drie of vier shows geschreven voordat ik Mel zelfs maar vroeg of hij het wilde doen. Want als hij nee had gezegd, zou ik Fiddler on the Roof hebben gedaan in plaats van The Producers!”

Kijk je wel eens oude afleveringen terug?
“Nee. Omdat ik ze talloze keren heb gezien tijdens het monteren. Dat zou vreemd zijn. Het zou een op hol geslagen ego zijn!”

Was het emotioneel voor je toen je de slotscène filmde?
“Nee. Dat was het voor veel mensen. Maar niet voor mij. Er is duidelijk iets mis met mij.”

Natuurlijk. Heb je een toespraak gehouden?
“Nee, ik heb niets gezegd. Andere mensen spraken, maar ik niet.”

Maar wat vond je ervan toen het filmen voorbij was?
“Niets ongewoons.” (grijnst)

Curb Your Enthusiasm seizoen 12 is vanaf maandag 5 februari wekelijks te zien op HBO Max. Ook vind je daar de voorgaande seizoenen.