Zo blaas je nieuw leven in leer

6 tips om jouw leren kleding & accessoires goed te onderhouden.


De leren sandalen kunnen weer tevoorschijn komen. Maar nadat ze een half jaar weggestopt waren achter in de kast, kan het zijn dat je zomerse schoeisel een beetje uitgedroogd is. Of misschien heb je een prachtige leren zomerjas op Vinted gekocht, maar blijkt de kleur iets vervaagd te zijn. Ook kan het zijn dat je leren bank na jaren van zitplezier wat krassen en vlekken heeft opgelopen. Of – warrempel – het leren zadel waar je nichtje op paardrijdt heeft wat verzorging nodig. Met de onderstaande tips voor leeronderhoud geef je leer een goede opfrisbeurt en worden accessoires, kleding, meubels en paardrijbenodigdheden weer klaar voor gebruik.

Let op: deze tips zijn bedoeld voor glad leer, niet voor suède leer.

Verwijder stof en vuil

Voordat je begint met het reinigen van je leren producten, verwijder je eerst los vuil en stof. Gebruik een borstel van paardenhaar of een microvezeldoek om vuil en stof voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van het leer behandelt, inclusief naden en randen.

Reinig met een milde leerzeep

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het leer kunnen beschadigen en kies in plaats daarvan voor een milde leerzeep, ook wel bekend als saddle soap. Breng de reiniger aan op een paardenhaarborstel en maak het leer voorzichtig schoon met zachte, cirkelvormige bewegingen. Een paardenhaarborstel is extra zacht en veroorzaakt geen krassen op het leer. Als je geen paardenhaarborstel hebt of wilt aanschaffen, kun je de cirkelvormige bewegingen ook met een microvezeldoek uitvoeren. Op deze manier kun je vuil, olie en vlekken verwijderen zonder het leer te beschadigen.

Fiebing’s is een van de meest bekende saddle soaps op de markt en is in Nederland verkrijgbaar bij de betere schoenmaker of op Amazon.

Behandel specifieke vlekken

Heb je bijvoorbeeld per ongeluk een inktkras op je leren portemonnee of tas? Dan kun je dit het beste proberen te verwijderen met huishoudalcohol. Test eerst op een klein, onopvallend deel van het leer om te controleren of de alcohol geen verkleuring veroorzaakt. Breng vervolgens voorzichtig een kleine hoeveelheid huishoudalcohol aan op een schone doek en dep hiermee de inktvlek weg. Vermijd wrijven om te voorkomen dat de inkt verder in het leer wordt geduwd. Herhaal indien nodig tot de vlek is verdwenen.

Let op: voor delicate of kostbare lederwaren is het altijd verstandig om eerst een professional te raadplegen voordat je zelf vlekken probeert te verwijderen, om mogelijke schade te voorkomen.

Conditioneer het leer


Na het reinigen is het belangrijk om het leer te conditioneren om het soepel en gehydrateerd te houden. Kies een hoogwaardige lederconditioner en breng deze gelijkmatig aan op het leer met een zachte doek, bij voorkeur een microvezeldoek. Laat de conditioner volgens de instructies intrekken en verwijder vervolgens overtollige conditioner met een schone doek. Zo help je het leer te voeden en te beschermen tegen uitdroging.

Laat het leer drogen

Laat het leer volledig drogen voordat je het weer gaat gebruiken (of weer opbergt in de kast). Plaats het leer niet in direct zonlicht of bij de verwarming, omdat de warmte het leer juist kan beschadigen.

Bescherm het leer


Na het reinigen en conditioneren is het aan te raden om een lederbeschermer aan te brengen om het leer te beschermen tegen toekomstige vlekken en schade. Kies een product dat geschikt is voor jouw specifieke leer en volg nauwkeurig de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.

Behoefte aan nog wat meer duiding bij leer onderhoud? Kijk onderstaande TikTok-video van leerspecialist Will.