Waarom calorieën nooit ‘leeg’ zijn

In fitnessjargon is het een veel gehoorde term, maar in werkelijkheid bestaat er niet zoiets als ‘lege calorieën’.

Lege calorieen bestaan niet

Een calorie is namelijk niks anders dan een meeteenheid voor een bepaalde hoeveelheid energie in voeding. Een patatje met mayo met een waarde van 500 calorieën levert dus evenveel energie als een poké bowl met een waarde van 500 calorieën.

Wanneer je wil afvallen, is het primair van belang om te zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Dit heet een negatieve energiebalans en wordt in dit artikel uitgebreider uitgelegd. Om in een negatieve energiebalans te komen, maakt het niet uit wat je eet, zolang je maar minder eet dan dat je verbrandt. Een calorie is immers een calorie en niks anders.

Lege calorieen bestaan niet

Hoge of lage voedingswaarden

Voor het behouden van een gezond fysiek en veerkrachtige geest, is het uiteraard zaak om voldoende vitaminen, mineralen, vezels en macronutriënten binnen te krijgen én jezelf af en toe iets te gunnen dat minder voedingswaarde heeft, maar je wel gelukkig maakt (en in die zin dus alles behalve ‘leeg’ of ‘nutteloos’ is). Ook kun je tijdens het afvallen nog steeds heel veel eten, zolang je maar de juiste voedingskeuzes maakt. Meer daarover, lees je hier.

Het misverstand tussen ‘lege’ en ‘volle’ calorieën zit ‘m dus voornamelijk in het idee dat een patatje niks voor je doet, wat onjuist is. Een patatje levert wél energie (=calorieën), maar bevat minder voedingswaarden. Een ‘lege calorie’ heeft dus eigenlijk geen betekenis. Eten met ‘hoge’ of ‘lage’ voedingswaarden zouden betere termen vormen, evenals voeding waar je ‘wel’ of ‘niet’ gelukkig van wordt. Dat laatste wordt regelmatig vergeten, terwijl een gezonde relatie met voeding de kern vormt van een succesvol afvaltraject.