Legendarische kapsels uit de eighties

Aan durf ontbrak het niet in de jaren tachtig. Aan creativiteit evenmin.
Dat blijkt uit deze vier iconische mannenkapsels.

De meeste mannenkapsels zijn tijdloos. Neem het ook nu nog razend populaire ‘kort & gedekt’. Deze haarstijl was al hot in de jaren dertig! De vier creatieve coupes uit de jaren tachtig hieronder blijken een kortere levensduur te hebben. Maar of we daar rouwig om moeten zijn..?  

Limahl

Midden op het hoofd witte pieken, de zijkanten zwart. Dit is het iconische kapsel waar frontman Limahl van de band Kajagoogoo in 1983 groot mee maakte. Het doorbraaknummer Too Shy was ook in Nederland een grote hit.

Naderhand had Limahl – zijn echte naam is Christopher Hamill, de artiestennaam is een anagram – nog een wereldhit met Neverending Story. Limahl treedt nog altijd op, maar zijn zwart/witte coupe is inmiddels egaal grijs geworden.

Kajagoogoo

Nadat Limahl was ontslagen werd bassist Nick Beggs de leadzanger van Kajagoogoo. Ook hij hield van een opvallende coupe: in zijn spierwitte mat was een complete kralenset aangebracht.

Het door hem gezongen nummer Big Apple bereikte in 1984 net de top tien in Nederland. Beggs maakt nog altijd muziek en nog steeds heeft hij een voorliefde voor originele kapsels. Hij draagt nu twee vlechtjes.

A Flock of Seagulls

Uit Liverpool komt de New Romantics band A Flock of Seagulls. Frontman Mike Score pakte haartechnisch behoorlijk uit met een kapsel dat meerdere legendarische elementen bevatte: een spitse pony die tot op zijn bovenlip reikte, getoupeerde zijkanten en dat alles gelardeerd met een uiterst royale mat.

De band had kortstondig veel succes, zelfs in de Verenigde Staten. In Nederland haalde alleen The more you live, the more you love in 1984 de hitparade. Score maakt nog steeds muziek, maar haar heeft hij niet meer. Het scheelt hem dagelijks dertig minuten föhnen.

The Cure

Leadzanger van The Cure is Robert James Smith. De band scoorde meteen in 1980 al een wereldhit met A Forest. Smith zijn look bestond uit zorgvuldig deels naast de lippen gesmeerde rode lippenstift, zwarte lijntjes rond de ogen en een warrig getoupeerde bos zwartgeverfd haar.

Smith heeft nog steeds dezelfde stijl, alleen is zijn haar wat dunner geworden.

Tip: De band treedt nog altijd op. Op 22 november staat een concert gepland in het Ziggo Dome in Amsterdam.