Wist jij dat LEGO ooit van hout was? 

Nee? Dan durven we te wedden dat deze 13 andere weetjes over LEGO ook nieuw voor jou zijn.

Nathan Sawaya lego

1. LEGO werd uitgevonden door de Deen Ole Kirch Christiansen. Christiansen begon er mee toen hij zijn baan als timmerman verloor. 

2. De oorspronkelijke naam die Ole Kirch Christiansen bedacht voor zijn steentjes luidde ‘automatic binding bricks’. Die naam werd echter niet catchy genoeg bevonden. En daar valt in alle eerlijkheid wel wat voor te zeggen.

3. De eerste blokjes die onder de naam LEGO werden verkocht, waren van hout (Christiansen was tenslotte timmerman van beroep). In 1949 werden ze van plastic en werd er ook gekozen voor felle kleuren.

4. LEGO is een samentrekking van LEG en GODT, wat Deens is en zoveel betekent als ‘speel goed’. Het meervoud van Lego is overigens Lego (dus niet Lego’s of Legoos of Lego’n).

5. Vanaf het jaar 1958 past elk blokje op een ander blokje. In dat jaar werd een kleine aanpassing gedaan aan het ontwerp en sinds die wijziging is alles onveranderd gebleven.

6. Gemiddeld bezit ieder mens op aarde 86 Lego-steentjes. Reken maar uit hoeveel er dat in totaal zijn (mail je aantal naar info@modmod.nl).

7. De mallen waarmee LEGO-blokjes worden gemaakt zijn zeer accuraat, met een marge van tweeduizendste millimeter. Van elke miljoen steentjes die er worden geproduceerd, zijn er achttien die niet passen.

lego dinosaurus

8. Twee LEGO-steentjes kun je op 24 verschillende manieren op elkaar zetten. Drie blokjes kun je op 1.060 manieren op elkaar zetten. En zes blokjes met zes nopjes? Die passen op 915.103.765 verschillende manieren op elkaar. En nee, dat hebben we deze keer niet uit het hoofd berekend.

9. Er is een Internationale LEGO-dag. Die is op 28 januari (zet maar vast in je agenda!).

11. LEGO-kunstenaars zijn echte kunstenaars. Kijk maar naar het werk van LEGO-kunstenaar Nathan Sawaya. Dat noemen we: next level

12. Als LEGO-poppetjes echt waren, zouden ze de grootste populatie op aarde vormen. Er zijn er namelijk meer dan vier miljard.

13. Rond de kerstvakantie worden er 28 LEGO-sets per seconde verkocht. Dat zijn er 1.680 per minuut. Of 100.800 per uur. 

14. LEGO produceert zo’n 306 miljoen wielen/wieltjes per jaar. Dat is meer dan Goodyear, Bridgestone of welke andere wielenfabrikant dan ook.