Ben jij een groot leider? 15 Cruciale eigenschappen

Als je vooruit wilt komen in de (zakelijke) wereld, dan kun je maar beter beschikken over een goede dosis leiderschap.

Maar, een goed leider met een grote hoeveelheid zelfvertrouwen staat niet gelijk aan arrogantie en egoïsme. Welke eigenschappen heb je dan wel nodig? Newsweek en Forbes deden onderzoek en het resultaat lees je hieronder. Deze 15 cruciale eigenschappen kunnen ook van jou een groot leider maken.

Ze leiden

Grote leiders zullen altijd het goede voorbeeld geven zodat de rest van hun team de weg kan volgen die ze zijn ingeslagen. Grote leiders gaan voor het team uit en zullen nooit meer van hun team verwachten dan van zichzelf.

Ze zijn nooit gematigd

Een groot leider heeft passie voor hetgeen hij doet. Als z’n gevoel zegt dat hij op de juiste weg zit, explodeert hij in zijn enthousiasme, wat aanstekelijk werkt op de rest van zijn team.

Ze zwakken hun visie nooit af

Grote leiders hebben grootse plannen. Ze denken groot, zo groot dat andere mensen vaak niet eens begrijpen hoe ze het allemaal voor elkaar denken te krijgen. Diezelfde mensen zullen ze dan ook proberen over te halen naar compromissen in hun doelen te zoeken. Grote leiders zijn echter niet over te halen. Henry Ford zei eens: “Obstakels zijn van die enge dingen die je ziet op het moment dat je je doel uit het oog verliest.”

Ze komen altijd hun afspraken na

Grote leiders maken afspraken en houden zich daar vervolgens aan. Een man een man, een woord een woord.

Ze maken zich geen zorgen over roddels

Echte leiders kennen het echte verhaal en dat is het enige dat telt. Bij succes hoort ook onaangename aandacht en dat weten ze. Die negatieve energie zal echter nooit hun doel in het leven overschaduwen.

Ze zeggen nooit, nooit

Echte leiders dromen van het onmogelijke en verwezenlijken dit ook. ‘Nooit’ is een woord dat zij niet kennen.

Ze hebben geen schouderklopjes nodig

Een groot leider heeft niks aan ja-knikkers. Wat een groot leider wel nodig heeft is een team van rocksterren die ze erop wijst als ze ernaast zitten.

Ze zijn nooit pessimistisch

Grote leiders zijn van nature optimistisch. Het glas is altijd half vol, nooit half leeg. Ze vinden in iedere negatieve situatie iets positiefs en geloven in het hebben van plezier.

Ze zijn niet afwachtend

Ze zijn actie georiënteerd en hebben een ‘we doen het nu’ mentaliteit. Ze weten dat de maatschappij zich sneller dan ooit beweegt en snelheid essentieel kan zijn. Hij die twijfelt, verliest.

Ze koesteren geen wrok

Ze zijn zo zelfverzekerd dat ze geen geen wrok voelen tegen hen die opzettelijk tegenwerken. Ze zitten goed in hun vel en verspillen geen kostbare minuten aan onzin als wraak.

Ze zijn ruimdenkend

Grote leiders denken groot. Ze hebben een visie en dromen. Ze gebruiken al hun vuurkracht om met nieuwe initiatieven en strategieën te komen. Ze weigeren om bekrompen gedachten te hebben.

Ze nemen iedere uitdaging aan

Ze lossen problemen liever op, dan dat ze ze uit de weg gaan.

Ze maken zich geen zorgen over de momenten dat ze kwetsbaar overkomen

Grote leiders zijn tevreden met wie ze zijn. Zo tevreden dat ze geen noodzaak voelen om met een muur om zich heen rond te lopen.  Ze zijn open en authentiek naar de mensen met wie ze werken.

Ze stoppen nooit met het stellen van vragen

Grote leiders zijn altijd op zoek naar nieuwe waarheden en willen altijd doorleren. Dit kan alleen door nieuwsgierig zijn en het stellen van vragen.

Ze accepteren geen verlies

Grote leiders weten dat er altijd een oplossing is. Je kunt alles bereiken met de juiste instelling, het juiste team en de juiste aanvoerder.