Hoe maak je nu een echt lekkere tosti

Sterrenchef Joris Bijdendijk deelt zijn recept voor een simpele doch supersmaakvolle tosti.

tosti

Chef Joris Bijdendijk verzamelde de afgelopen jaren drie Michelinsterren. De laatste verdiende hij met zijn nieuwe restaurant Wils op het Stadionplein in Amsterdam (zijn eerdere restaurants: Bridges en RIJKS).

Van Bijdendijks hand verschijnt er nu het kookboek Bij Bijdendijk Thuis. Daarin vinden we handige technieken voor het thuis bakken van een perfecte brioche of het schoonmaken van een kreeft. 

Maar, zo vroegen wij aan de sterrenchef, hoe maak je nu een echt lekkere tosti? Hieronder deelt Joris Bijdendijk de recepten voor de vier aller-, állerlekkerste tosti’s van de hele wereld.

1 De basic tosti

Ingrediënten

  • 2 sneetjes brood
  • boter
  • 1 plak Boeren Goudse Oplegkaas van 24 maanden
  • 1 plak Wilde Weide kaas
  • ketchup

Bereiding

“Snijd twee plakken brood van ongeveer anderhalve centimeter dik. Besmeer elke boterham aan één zijde met een dun laagje boter en leg de sneetjes in een warme koekenpan op laag vuur (beboterde zijde omlaag). Zo kan het brood vast krokant worden, dit duurt namelijk iets langer dan het smelten van de kaas.

Beleg tijdens het bakken een snee met plakken kaas tot net binnen de rand. Leg de andere boterham op de kaas, met de bakzijde naar boven, en bak de tosti goudbruin. Keer regelmatig tot de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin.

Als de kaas er aan één van de zijkanten uitdruipt, kun je de tosti even op z’n zij bakken zodat die kaas krokant wordt. Als je een boterliefhebber bent, zoals ik, bestrijk dan de tosti achteraf nogmaals met een klein beetje verse boter.

Eet je tosti met je favoriete ketchup.”

tosti
Vanaf linksboven met de klok mee: basic tosti, croque monsieur, boterham met kaas, welsh rarebit.

2 Croque Monsieur

“De croque monsieur is eigenlijk een rijke over the top Franse tosti. Die moet je niet te vaak eten, want er valt niet tegen op te trainen. Maar hij is wel lekker om af en toe te maken en te eten met een eenvoudig slaatje. Gebruik hiervoor pain de mie-brood, vierkant afgebakken.”

Ingrediënten

  • Croque Monsieur
  • 4 sneden vierkant witbrood met stevige korst
  • bechamelsaus (zie hieronder)
  • 2 dikke plakken gekookte ham
  • 100 gram gruyère, geraspt
  • 2 eetlepels zachte boter
  • spiegelei (optioneel)

Bechamelsaus

  • 15 gram boter
  • 10 gram bloem
  • 200 ml volle melk
  • 200 gram gruyère, geraspt
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • versgemalen zwarte peper en zout

Bereiding

Joris: “Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan op middelhoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Doe dit ongeveer een minuut.

Blijf roeren en giet scheutje voor scheutje de melk erbij, tot alles opgenomen is en je een dikke saus hebt. Zet het vuur uit.

Voeg de kaas toe en roer tot een gladde massa. Breng op smaak met nootmuskaat, mosterd, zout en peper. Laat afkoelen.

Bestrijk twee sneden brood met een laagje bechamel. Leg daarop een dubbelgevouwen plak gekookte ham en bestrooi het met de gruyère.

Bedek beide croques met een snee brood en besmeer de buitenkant, onder en boven, met boter. Bak in een pan op middelhoog vuur de tosti’s aan twee kanten krokant en goudbruin. 

Besmeer de bovenkant wederom met een laag bechamel, zodat het hele oppervlak bedekt is. Gratineer tot de bechamel goudbruin kleurt of bak af in een oven op 180 °C.

Bak eventueel nog een spiegelei om er bovenop te serveren, dan heet het een croque madame.”

Joris Bijdendijk schreef ook nog een boek over soep! Een recept voor elke week van het jaar bestel je hier. 

3 Gewone boterham met gesmolten kaas

Joris: “De boterham met gesmolten kaas is geen culinair hoogstandje, wel een echte jeugdherinnering én binnen een minuut klaar. Dat laatste kan soms best belangrijk zijn.

Voor deze wat kleffe, maar smaakvolle hap kun je prima een eenvoudige volkoren boterham gebruiken. Beleg de enkele boterham bij voorkeur met dezelfde kaas als de basis-tosti. Verwarm dertig seconden in de magnetron op hoogste stand. De kaas zal gaan smelten en borrelen.

Eet de boterham onmiddellijk op, als hij nog lekker warm is.”

boterham

4 Welsh rarebit

Joris: “St. John in Londen blijft nog steeds een van mijn favoriete restaurants. Ze hebben tal van bekende gerechten, waaronder deze extravagante boterham met gegratineerde kaas.”

Ingrediënten

  • 15 gram boter
  • 10 gram bloem
  • 1 theel. cayennepeper
  • 1 eetl. dijonmosterd
  • 200 ml donker dubbel bier
  • 200 gram (oude) cheddar, geraspt
  • 3 eetl. worcestersaus, of meer naar smaak
  • 1 snee oud brood

Bereiding

Joris: “Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Doe dit ongeveer een minuut. Voeg de cayennepeper en mosterd erbij.

Blijf roeren en giet scheutje voor scheutje het bier toe, tot alles opgenomen is en je een dikke saus hebt. Zet het vuur uit. Voeg de kaas toe en roer tot een gladde massa. Breng op smaak met worcestersaus.

Het mengsel kan buiten de koelkast afkoelen en vervolgens in de koelkast bewaard worden. Neem een snee oud brood van je lievelingssoort, ik gebruik brood van rode tarwe. 

Smeer het mengsel over de gehele oppervlakte van de boterham en gratineer tot deze mooi bruin is. Voeg naar smaak nog worcestersaus toe.”

Joris Bijdendijk
Bestel hier het boek Bij Bijdendijk Thuis van Joris Bijdendijk (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar – €34,99 (hardcover)