Stap jij ook over op de leren broek?

Rob de Nijs
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg

Wat Johnny Hallyday is voor Frankrijk en Udo Lindenberg voor Duitsland, is Rob de Nijs voor Nederland; een populaire zanger, nationale trots bijna, in de huls van de rocker. 

Net als Hallyday en Lindenberg greep Rob de Nijs naar het rock ’n’ roll-kledingstuk bij uitstek: de leren broek. De leren broek, dat is Elvis in zijn comebackspecial; Jim Morrison met z’n concho belt; Iggy Pop op de albumhoes van Raw Power. Dat is wat deze broek suggereert: ruwe bolster.

De leren broek is niet uitgevonden in Leerbroek, het dorpje onder Utrecht dat zijn naam afleidde van rivier de Leede. En nee, ook niet in Lederhose, in het zuiden van Duitsland.

Mensen hebben altijd gevilte huiden gebruikt om het lichaam te bedekken. Maar de eerste verschijning van de leren broek wordt toegewezen aan de Noord-Amerikaanse indianen. Zo’n leren broek was ideaal voor het paardrijden, zoals het later ook beste bescherming bood aan motorrijders. 

Van dat imago wilden rockers in de jaren zestig best iets aftappen, dus werd de leren broek een uithangbord van flink en viriel. Dat gold óók voor vrouwelijke dragers, zoals Suzi Quatro, die in de jaren zeventig het podium betrad in een zwartleren jumpsuit, het uniform van de rockchick.. 

Op de catwalks waar de mode voor dit seizoen werd getoond, waren leren broeken en jassen in veelvoud aanwezig, met bij Hermès en Celine zelfs hele kostuums van soepel leer. 

Van soepel leer is ook het jumpsuit van Melissa Theba, de echtgenote van Jody Bernal. Ze staat hiermee in rechte lijn met Suzi Quatro, al is er wel een verschil. De moderne jumpsuits zijn vrijwel allemaal van imitatieleer, vaak ruimer van snit, ja zelfs bloezend aan de bovenzijde, met knoopjes in plaats van een rits, en een brede riem met elegante gesp.

Dat haalt allemaal wel een beetje de rock uit de roll, zoals Megadeth en Iron Maiden ook niet meer hetzelfde klinken sinds dertienjarige meisjes replica-tourshirts ervan zijn gaan dragen. 

Het leren jack, waar kwam dat oorspronkelijk ook alweer vandaan? Lees het hier.

De uitstraling van leer wordt gevormd door een veelheid aan facetten. Hou daar rekening mee als je een leren broek aanschaft. Maar ach, que si, que no.

Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg