Hoe stoer is het leren jack nog

Ooit was het leren jack voor bikers, nozems en punkers. Wat gebeurt er met zo’n stoer imago als ineens íedereen het gaat dragen?

barry stevens leren jack
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

Het geboortejaar van de allereerste leren jas is moeilijk vast te pinnen. Holbewoners gebruikten tenslotte al leren overgooiers om zich te wapenen tegen de elementen.

De geboorte van het leren biker jack is makkelijker te dateren. In 1928 ontwierp Irving Schott voor een Harley Davidson-verkoper op Long Island een speciaal jack. Dat jack was geïnspireerd op de flight jackets van Amerikaanse piloten. 

Irving Schott gaf zijn jas de naam van de Cubaanse sigaar die steevast op zijn onderlip brande, de Perfecto. Het prijskaartje voor die eerste jas: $ 5,50. (Schott NYC verkoopt de Perfecto nog steeds – vanaf €450.)

Na de Tweede Wereldoorlog groeide dat leren jack uit tot uniform van Amerikaanse motormuizen. Die naaiden er logo’s op om hun lidmaatschap van een club te etaleren.

In de klassieke film The Wild One uit 1953 voert Marlon Brando zijn motorbende aan in een Perfecto-jas met. Op de rug van die jas staat een afbeelding van een doodshoofd en de letters BRMC – Black Rebels Motorcycle Club. 

Bij ons in Europa greep de jeugd het zwarte leren jack aan om zich nadrukkelijk te positioneren als outsider. In Engeland werden die jongens rockers of greasers genoemd, in Frankrijk heetten ze blousons noirs, in Duitsland Halbstarken, en in Nederland nozems. 

Is jouw leren jas nat geworden? Zo behandel je ’em.

Na de nozems kwamen de punkers. De Amerikaanse punkband The Ramones droegen zo’n jas op de hoesfoto voor hun debuutalbum. En op het mugshot van Sid Vicious, gemaakt na zijn arrestatie in New York in 1978 voor de moord op vriendin Nancy, draagt hij het leren jack. (Van dat mugshots worden ook weer T-shirts verkocht.)

the ramones

Was er ooit een kledingstuk zo synoniem met de man als drop out? In combinatie met de spijkerbroek was het leren jack in de vorige eeuw de textiele vertaling van de hele dikke middelvinger.

Hoe valt dat te rijmen met de foto helemaal bovenaan? De jas van de outsider hangt hier om het 78-jarige lichaam van Barrie Stevens. Deze Brit hebben wij leren kennen als sympathieke choreograaf en jurylid van playbackshows op tv, niet als anarchistische oproerkraaier. 

Wat we hier zien is het aftappen van de eigenschappen van een kledingstuk. Als dat door veel mensen wordt gedaan, vaporiseert het oorspronkelijke karakter van betreffend kledingstuk.

Op zoek naar een alternatief voor een leren jas? Hier vind je enkele suggesties.

De spijkerbroek heeft dat traject al afgelegd. Massagebruik ervan door de burgerij heeft alle opstandigheid daaruit doen vaporiseren. Zelfs de minister-president draagt een spijkerbroek (een exemplaar van Diesel om precies te zijn).

Vergelijk het concert T-shirt. Hoe stoer is jouw Megadeth on Tour-shirt uit 1984 als je buurmeisje van dertien een identiek, bij H&M aangeschaft exemplaar draagt (onder een leren jack)?

Dit is de inflatie van kleding. Die inflatie komt momenteel van alle kanten op ons af, zelfs in onze kledingkast.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg