Veel bewegen en vooral veel laten is de enige manier om duurzaam af te vallen. De onderstaande 4 leugens die de fitnessindustrie verspreidt om geld te verdienen aan dure en nutteloze producten of diëten, kun je dus door de versnipperaar halen.
Voeding waardoor je afvalt bestaat niet
Ondanks de groeiende promotie van voeding die vetverbranding stimuleert, bestaat er niet zoiets als een product waarmee je makkelijk vet verbrandt. Bepaalde voedingsmiddelen zijn zwaarder om te verteren dan anderen, waardoor het lichaam iets meer energie gebruikt tijdens de verbranding (= calorieën). Dit is echter verwaarloosbaar en zal geen verschil maken in het behalen van je afvaldoelen. Meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt (negatieve energiebalans), doet dat wel. Meer daarover lees je hier.
Een metabolisme kickstart is onzin
Geen enkel dieet geeft je metabolisme een ‘kickstart’. Je metabolisme werkt vanzelf, daar hoef je niks voor te doen, en is niks anders dan proces waardoor calorieën worden verbrandt. Die verbranding vindt gemiddeld voor 70 procent in rust plaats, 15 procent tijdens het lopen of maken van kleine bewegingen, 10 procent door het verbranden van voedsel en 5 procent door sport (tenzij je meer dan gemiddeld traint). Minder eten is de sleutel naar succes, zelfs cardiotraining draagt veel minder bij aan het afvalproces dan we denken.
Lokaal vet verbranden kan niet
Je kunt geen vet op specifieke plekken op je lichaam verbranden door isolatie-oefeningen te doen. Door buikspieroefeningen uit te voeren, verdwijnt het vet op je buik dus niet. Vet slaat zich op over het volledige lichaam en kan alleen vermindert worden door in een negatieve energiebalans te verkeren (zie hierboven).
Je wordt niet dik van specifieke producten
Geen enkel voedingsmiddel maakt ons per definitie dik. Meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt doet dat wel. Door voedsel met hoge caloriewaarden te eten, vaak zijn dit producten die uit een fabriek komen en niet uit de natuur, bereik je wel eerder je dagelijkse caloriebudget. Je kunt dus prima een frietje eten, zolang het maar in je caloriebudget past. Anderzijds kun je ook flink eten en toch afvallen. Hoe je dat doet, lees je hier.