Als je er oog voor hebt zie het meteen: veel baasjes hebben een hond die op hen lijkt! Toeval of kiezen we onze honden er, al dan niet onbewust, op uit?
Onderzoek hiernaar is onder meer verricht door de Japanse psycholoog Sadahiko Nakajima. Volgens hem zit de gelijkenis in de blik van mens en dier. Nakajima kwam tot deze conclusie nadat hij ruim vijfhonderd proefpersonen veertig foto’s voorlegde waarop het gezicht van een mens en een hond naast elkaar te zien waren.
In vijftig procent van de gevallen hoorden de twee echt bij elkaar, bij de andere helft niet. De proefpersonen konden in bijna tachtig procent van de gevallen aanduiden welke koppels echt bij elkaar hoorden en welke niet.
De onderzoekers waren vervolgens benieuwd welke fysieke eigenschappen van de honden en hun baasjes overeenkwamen. Het bleek dat vooral de ogen een grote rol speelden. Zodra de ogen van de baasjes en de honden werden bedekt, behaalden mensen nog maar een score van vijftig procent. Mensen konden nu dus minder goed inschatten welke hond bij welk baasje hoorde.
De wetenschappelijke uitleg zou mogelijk zijn in het feit dat mensen van oudsher belangrijke kenmerken van anderen kunnen aflezen uit de ogen.
Uitpuilende ogen
Ook Michael Roy, psycholoog aan de Universiteit van Californië, heeft het fenomeen onderzocht. Hij maakte losse foto’s van honden en van hun baasjes. Aan de deelnemers aan het onderzoek vroeg hij de baasjes en de honden aan elkaar te matchen. De uitslag: bijna alle deelnemers wisten dit foutloos te doen. Hoe? Door af te gaan op uiterlijke gelijkenissen. De meeste honden bleken namelijk simpelweg op hun baasje te lijken.
Dit betekent niet dat baasjes en hun honden precies dezelfde fysieke kenmerken hebben. Mensen met een mopshond hoeven echt niet meteen uitpuilende ogen te hebben. De gelijkenissen, zo bleek uit het onderzoek, zijn aanzienlijk subtieler. Vrouwen met lang haar hebben vaak de voorkeur voor honden met lange, zachte oren, en zwaardere mensen kiezen geregeld voor een hond met een stevige bouw.
Ook specifieke persoonlijke eigenschappen spelen een rol. Een verlegen persoon zal eerder gaan voor een hond met een rustig karakter. Een actief persoon zal eerder kiezen voor een wat drukker ras. Welke eigenschappen welk ras heeft lees je hier.