De Limoncello Spritz past bij iedere gelegenheid

De Limoncello Spritz is een succesnummer in de zomer, maar past door z’n citrus-achtige karakter ook goed bij de wintermaanden. Het is een feestelijk doch verfrissend drankje, die het gehele jaar door — en bij iedere gelegenheid — gedronken kan worden. Met in de hoofdrol limoncello, de Italiaanse sterke drank van citroenen.

Limoncello stamt uit Italië en het wordt traditioneel gemaakt van citroenschillen, alcohol, water en suiker — en is ook thuis makkelijk te maken, alhoewel dit wel enig geduld vereist. Om je de moeite te besparen, heb je AMICI, een limoncello van twee Amersfoortse vrienden die besloten het Nederlandse limoncello-aanbod naar een hoger niveau te tillen. Zij halen hun citroenen uit de Amalfikust, 30 kilometer ten zuiden van Napels, waar de meest aromatische citroenen ter wereld groeien.

AMICI limoncello wordt gemaakt met citroenen uit de Amalfikust.

Limoncello wordt in Italië veel gedronken als shot na het diner en je bewaart het het beste in de vriezer, zodat de drank ijskoud gedronken kan worden. Liever geen shot? Dan is de Limoncello Spritz een ideale uitkomst: in deze cocktail proef je de limoncello, zonder de klets alcohol. De Limoncello spritz is een ‘spritzer’; een Italiaans alcoholisch drankje met prosecco, bruiswater en een sterkere drank. De bekendste spritz is de Aperol Spritz, maar de Limoncello Spritz wordt steeds populairder.

Limoncello Spritz recept

Ingrediënten

Voor één Limoncello Spritz

  • 90 ml Prosecco
  • 60 ml Limoncello (bijvoorbeeld van AMICI of Pallini)
  • 30 ml bruiswater
  • IJsblokjes
  • Schijfje citroen, voor garnering (het liefst natuurlijk citroenen uit de Amalfikust)

Bereidingswijze

Vul een wijnglas met ijsblokjes tot aan de rand. Schenk twee delen prosecco, twee delen limoncello en één deel bruis-water in het glas. Garneer met een schijfje citroen. 

Tip: een Limoncello Spritz wordt in een handomdraai getransformeerd tot een limoncello scroppino. Het enige wat je verder nodig hebt is citroensorbetijs. Door gelijke delen limoncello, prosecco en citroensorbetijs te mixen (met staafmixer of desnoods een garde), maak je een heerlijke tussengang voor een feestelijk diner.