Bill Nighy heeft de rol van zijn leven in Living

Een ingetogen, melancholisch verhaal waarin Nighy laat zien wat hij waard is.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Bill Nighy is bekend van tientallen films, maar heeft nooit écht een glansrol vertolkt. Met Living is daar verandering ingebracht; de 73-jarige acteur heeft de rol van zijn leven in de Britse adaptatie van een Japanse arthousefilm.

We willen Nighy uiteraard geen diskrediet toekennen. Zijn veelbesproken rol als Billy Mack in Love Actually heeft niet voor niets een British Academy Film Award voor Best Supporting Actor ontvangen en de Golden Globe voor zijn acteerwerk in Gideon’s Daughter is ook niet onterecht. Nighy verrijkt zowat iedere film waarin hij speelt, hoe klein zijn rol ook is. Toch heeft hij nooit de gelegenheid gekregen om zijn acteerkunsten te kunnen presenteren zoals bij Living.

Living is een adaptatie van het Japanse Ikiru, dat door schrijver Kazuo Ishiguro is getransformeerd tot een klassiek Britse film. Nighy speelt Mr. Williams, een eentonige man die — mededankzij de rouw rondom het verlies van zijn vrouw — een saai en grijs leven leidt. Hij is een ambtenaar in het Londen van 1953, en heeft het gezag over een viertal andere ambtenaren op de afdeling stedenbouw. Zijn collega’s beschrijven hem als ‘ijzig’ en ‘zonder veel plezier en gelach’ (‘net als de kerk, eigenlijk’). Tot hij van de dokter hoort dat hij nog maar 6 maanden te leven heeft, en er het beste van probeert te maken.

Mr. Williams (Bill Nighy) met Margaret (Aimee Lou Wood), zijn stralende oud-medewerkster die Mr. Williams een beetje positiviteit meegeeft.

Het enige probleem is dat hij niet weet hoe. Aan de vrijzinnige Mr. Sutherland (Tom Burke) geeft Mr. Williams toe dat hij helemaal niet weet hoe hij moet leven, en de creatieveling neemt Mr. Williams op zijn beurt mee met een avond stappen. Ook oud-gemeentemedewerkster Margaret (Aimee Lou Wood) weet met haar positieve uitstraling een lichtpunt voor Mr. Williams te worden. Beetje bij beetje geeft Mr. Williams meerwaarde aan zijn leven.

Het verhaal is melancholisch en soms ronduit verdrietig, maar bovenal heel mooi. Het laat je nadenken over de meerwaarde van de kleine dingen in het leven, terwijl het acteerwerk van Nighy, het scenario van Kazuo Ishiguro en het regiewerk van Oliver Hermanus je weemoedig meesleuren in het verhaal. Zoals Nighy zelf in een video-interview met GQ aangeeft: “It doesn’t sound like anybody’s idea of a night out… But, check it out.”

Living draait momenteel in een beperkt aantal bioscopen in Nederland.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie