De krankzinnige logistiek achter het Formule 1 circus

Dat Lewis Hamilton en Max Verstappen op hun plek van bestemming komen per privéjet, dat is bekend. Maar hoe zorgen de teams dat de rest van het circus op tijd is opgebouwd?

Na de GP van Spanje is er vandaag weer een Formule 1-race. Op de Red Bull Ring nog wel in Oostenrijk. De teams zijn nog maar net bijgekomen die vorige race, maar het wordt allemaal nóg indrukwekkender als je weet hoe de logistiek in elkaar zit.

Het gaat als volgt. De race is afgelopen en als het een back-to-back race is, moet het team alweer een dag of drie later alles gereed hebben staan in de volgende stad. Vaak duizenden kilometers verderop. Het lukt de F1 elke keer weer zonder fouten.

De altijd indrukwekkende Red Bull hospitality, het kost 25 personen 32 uur om te bouwen en een dag om alles weer af te breken. Voor Monaco bouwen ze ‘m 32 kilometer verderop aan de Italiaanse Riviera en slepen ‘m dan, als een vlot, naar het Prinsdom.

Druk hierboven direct op play om te zien hoe de complexe logistieke operatie in z’n werk gaat. Want de uitleg in tekst neemt zeker nog een paar honderd woorden in beslag. Elk team verscheept vijf complete sets aan uitrusting naar elke hoek van de wereld, zes volle Boeing 747’s vliegen de wereld over waar de teams ruimte kunnen inkopen en dan rijden er ook nog talloze trucks rond voor de races in Europa.

Bekijk de video en verwonder je over de bijna militaire operatie die achter de Formule 1 schuil gaat.

Beeld: Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team