Focus op lokaal en duurzaam bij Relais & Châteaux

En geloof ons: verantwoord dineren was nog nooit zo smakelijk…

Onlangs is de jaarlijkse Food For Change-campagne van Relais & Châteaux en Slow Food van start gegaan. Dit is het zevende jaar dat er campagne wordt gevoerd met als doel de lokale biodiversiteit te beschermen en duurzame voedselconsumptie te bevorderen. Dit jaar staan kazen, wijnen en gefermenteerde producten centraal.

Kaas & wijn & meer

Dit najaar brengen de leden van Relais & Châteaux lokale kazen, wijnen en andere gefermenteerde producten onder de aandacht bij hun gasten. Op deze manier wil de vereniging laten zien dat er ook een andere manier van inkopen en voedselbereiding mogelijk is. Een met méér oog voor regeneratieve landbouw, voor dierenwelzijn en voor eeuwenoude conserveringsmethoden.

De kazen, wijnen en gefermenteerde producten die de leden presenteren voldoen aan de Slow Food-criteria. Of ze nu geproduceerd zijn door ambachtslieden, kleinschalige leveranciers of soms rechtstreeks op het landgoed zelf. Hieronder zie je de moestuin (en de keukenbrigade) die behoort bij het Limburgse Chateau St. Gerlach (hierboven), één van de Nederlandse leden van Relais & Châteaux.

Biodiversiteit

Relais & Châteaux zet zich al sinds 2016 in voor het behoud van biodiversiteit en het promoten van duurzaamheid in de voedingsindustrie. En Relais & Châteaux is een speler van belang; er zijn 800 (!) chef-koks werkzaam voor de 580 aangesloten restaurants en hotels, verspreid over 65 landen. Dus al zeven jaar nemen de chef-koks van Relais & Châteaux elk jaar deel aan de Slow Food-beweging met als doel eerlijk voedsel te promoten en klimaatverandering tegen te gaan.

Ark of Taste

En met succes, de vereniging nomineerde al meer dan honderd bijna uitgestorven voedingsmiddelen voor de Slow Food’s Ark of Taste.

De Ark of Taste werd opgericht in 1996 en is een online catalogus van meer dan 5.700 plantenvariëteiten, dierenrassen en traditionele verwerkte producten zoals kazen, gezouten vleeswaren, broden of zoetwaren van kleinschalige kwaliteitsproductie uit alle hoeken van de wereld. De volledige lijst is hier te vinden.

Edward Mukiibi, voorzitter van Slow Food, verklaart: “Volgens Slow Food speelt agro ecologie een cruciale rol in het aanpakken van de klimaatcrisis. We worden geconfronteerd met het verlies van biodiversiteit in de bodem en rassen als gevolg van voedsel- en zuivelproductie, sociale en economische uitdagingen zoals de ontvolking van het platteland en berggebieden, onvoldoende steun voor veehouders en problemen bij generatiewisselingen. Na deze jaren van samenwerking met Relais & Châteaux blijven we succesvol samenwerken om een duurzame productie en consumptie van voedsel te promoten, om zo een verdere stap te zetten in de bescherming van de biodiversiteit en van de planeet.”

Mauro Colagreco, Vice President Chefs van Relais & Châteaux: “Om iedereen het recht op goed, schoon en eerlijk voedsel te geven, mag geen enkel product achterblijven. Kazen, zuivelproducten, wijnen en andere traditionele gefermenteerde producten zoals bier en saké weerspiegelen de diversiteit van vroegere gebruiken, unieke smaakprofielen en verschillende landschappen die de Relais & Châteaux-leden graag willen beschermen.”

Over Relais & Châteaux

Relais & Châteaux is opgericht in 1954. Het is een vereniging van 580 unieke hotels en restaurants over de hele wereld, eigendom van en uitgebaat door onafhankelijke ondernemers – meestal families. De Nederlandse bedrijven die erbij zijn aangesloten vind je hier.

Over Slow Food

Slow Food is een wereldwijd netwerk van lokale gemeenschappen dat in 1989 is opgericht om het verdwijnen van lokale voedseltradities tegen te gaan en de opmars van de fastfoodcultuur te verminderen. Sindsdien is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging waarbij miljoenen mensen in meer dan 160 landen betrokken zijn en die er mede voor zorgt dat we toegang hebben tot goed, schoon en eerlijk voedsel.