De beste plekken in Amsterdam voor een boordevolle lunch

Van een makkelijke boterham uit het vuistje tot witte tafelkleden en een goed glas wijn.

Zakelijke lunch in Amsterdam? Relaxt een hapje eten om bij te praten? Of toch een vullende lunch tussen shopsessies door? Hieronder vind je onze favoriete plekken om de rommelige buik rond het middaguur te sussen.

LuminAir

Iedere zondag kun je vanaf 12:00 uur terecht bij LuminAir Amsterdam, op de elfde verdieping van hotel DoubleTree by Hilton voor een sunday brunch. Je trapt af met een étagère vol blini’s met kaviaar en gerookte zalm, oesters, een aantal sushi’s en een pompoensoepje. Hierop volgt een keuze uit vijf hoofdgerechten (waaronder pulled duck & waffle).

De brunch wordt afgetopt met een plateau vol champagne petit fours, scones, chocolade truffels en verschillende soorten kazen met vijgenbrood. Dit alles wordt vergezeld door LuminAirs signature Chandelier cocktail met perzik, prosecco, vodka en vanille. Prijs: €39 per persoon.

Luminair, Oosterdoksstraat 4, Level 11, Amsterdam Centrum

Soup Enzo

Soup Enzo is de ideale snelle lunch in Amsterdam. Ook al is soup season voorbij, echte soep-fans zijn je bij Soup Enzo aan het juiste lunchadres. Dagelijks worden hier een aantal verse soepen gemaakt, die je samen met een goed vullende salade kunt afhalen en op het terras of op kantoor kunt nuttigen.

Soup Enzo, Van Baerlestraat 81 (Oud-Zuid) –  Nieuwe Spiegelstraat 54 (Centrum) – Jodenbreestraat 94 (Centrum) – Haarlemmerstraat 87 (West), Amsterdam

De Juwelier

Bij het à la carte restaurant van De Juwelier kan je uitermate goed terecht voor een uitgebreide lunch in Amsterdam. Zo goed zelfs, dat chef-kok Yoran Jacobi zowel de ‘Young Chef of the Year’ Michelin Award als zijn eerste Michelinster in ontvangst mocht nemen. Het à la carte restaurant van De Juwelier kent (Franse) klassiekers van bijzonder hoge kwaliteit.

Restaurant De Juwelier, Utrechtsestraat 51, Amsterdam Centrum

Hartog’s Volkoren

Een Amsterdams broodinstituut kunnen we Hartog onderhand wel noemen. Doorgaans is het druk in de winkel op de hoek van de Wibautstraat. Het is een bakkerij, je kunt er ook losse broden kopen en alhoewel ze het broodbakken heel goed onder de knie hebben, kunnen ze ook lekker beleggen.

Hartog, Wibautstraat 77, Amsterdam Centrum

Chun Café

Chun Café is een hit op TikTok — en dat merk je ook in de fysieke winkel. Tenminste, je merkt het vooral op de straat, want daar staat doorgaans een rij om de koffiebar binnen te komen. Chun is een Zuid-Koreaanse bubble tea en broodjes bar, die bekend staat om z’n dikke Bulgogi melkbroodjes.

Chun Café, Berenstraat 8, Amsterdam Centrum

The Lobby

The Lobby is de perfecte belichaming van het begrip ‘huiskamercafé’. Dankzij de huiselijke sfeer, de relaxte zittingen en de heerlijke lunchgerechten is het net als thuiskomen. Bij allebei de locaties, want je vindt een The Lobby aan de Fizeaustraat en een The Lobby aan het Nesplein. De Fizeaustraat-Lobby is ietsjes chiquer, maar desalniettemin zijn beide locaties aanraders.

The Lobby, Fizeaustraat 2 (Amsterdam-Oost) – Nes 49 (Centrum), Amsterdam

Broodbakkerij Ex

Bij Broodbakkerij Ex vind je het lekkerste brood van — in ieder geval — Amsterdam-Noord en misschien wel van heel de stad. Hier wordt maar weereens bewezen: broodbakken is een kunst. In de broodwinkel met koffiehoek kan je terecht voor een kleine lunch van goedbelegde broden, en haal je na afloop een brood om mee naar huis te nemen.

Broodbakkerij Ex, Waddenweg 10, Amsterdam-Noord

BUNK

Eigenlijk zit je altijd wel goed bij een hotelcafé als het aankomt op lunches. Het is er doorgaans gezellig druk, met ruime openingstijden, en vaak een hoogwaardige keuken. Ook bij BUNK is dat het geval: je kunt er terecht voor een lunch van herkenbare wereldgerechten die bij iedereen in de smaak zult vallen.

BUNK Amsterdam, Hagedoornplein 2, AmsterdamNoord

Zero Zero

Nog zo’n opgehypte lunchplek in Amsterdam, maar mét een reden: de broodjes bij Zero Zero zijn héél goed. Je eet er Italiaanse producten van hoge kwaliteit op vers zuurdesembrood. Erg Havermelkelite, dus.

Zero Zero, Nieuwe Spiegelstraat 3A, Amsterdam Centrum

Toastable

Toastable is onderhand een cultclassic lunchplek in Amsterdam. Zo’n classic, dat er zelfs Toastable-locaties in Utrecht, Den Haag en Almere zijn geopend. Aan het Koningsplein en de Nieuwendijk kan je terecht voor een Toastable lunch in Amsterdam. Dat houdt in: een volbelegde tosti (met twee lagen!) en een frisse ice tea of limonade. Eet smakelijk!

Toastable, Singel 441 sous (Centrum) – Nieuwendijk 6 (Centrum), Amsterdam

Gertrude

Amsterdammer, dj en acteur Géza Weisz mistte iets in het Amsterdamse restaurant-aanbod. Zo geschiedde het ietwat oudbollige Gertrude: zijn idee van het ideale restaurant. Van donderdag tot en met zondag kan je hier terecht voor een uitgebreide Amsterdamse lunch, waarbij de hoofrollen zijn weggelegd voor seizoensgebonden ingrediënten en hoge kwaliteit vis- en vleessoorten.

Restaurant Gertrude, Bosboom Toussaintstraat 28-H, Amsterdam Centrum

The Lunch Club

Het zit ‘m in de naam én in de goedbelegde broodjes: bij The Lunch Club in Amsterdam kun je goed terecht rond middagstijd. De Amsterdamse lunchroom staat bekend om zijn mediterraanse ciabattas en het uitermate vriendelijke personeel.

Lunchroom The Lunch Club, Haarlemmerplein 3, Amsterdam-West

Café Restaurant Amsterdam

Zin in en lunch in Amsterdam met wijn? Dan zit je bij Café Restaurant Amsterdam aan het juiste adres. De lunchkaart is basic (al kan je ’s middags ook van de avondkaart bestellen), de wijnkaart is daarentegen in overvloedig. Need we say more?

Café Restaurant Amsterdam, Watertorenplein 6, Amsterdam-West

Dit zijn de beste cocktailbars van Amsterdam